Black Cat

Mangaka: Kentaro Yabuki
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 19
Volumes Japans: 20
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Black Cat is een shonen van Shueisha die verschijnt in het immens populaire Weekly Shonen Jump dat op enkele miljoenen exemplaren wordt gedrukt. De mangamarkt in Frankrijk blijkt te floreren en dus worden zowat alle reeksen uit de “Jump” vertaald naar het Frans. Zo ook Black Cat van Kentaro Yabuki, een mangaka die slechts negentien jaar was toen hij aan zijn Black Cat avontuur begon.

Het verhaal van Black Cat draait om twee “sweepers”, premiejagers, die hun dagen doorbrengen met het inrekenen van derderangsboefjes. Ze wachten ongeduldig tot ze nog eens een grote slag kunnen slaan want zo stilaan zitten ze zonder geld. Gelukkig ontmoeten ze dan de dievegge Rinslet die hen een interessant voorstel doet om snel een pak geld binnen te halen. Het is die opdracht die de introductie afsluit en het ware verhaal doet beginnen.

Het duo sweepers bestaat uit Sven en Train. Sven is de denker en hij vindt allerlei technische snufjes uit waarmee Train dan zijn rechttoe rechtaan strategie positief kan afronden. Onderschat Sven echter niet in een gevecht want ook hij is snel met het geweer. Het is echter Train die de serie draagt als hoofdpersonage. Het is Train’s verleden dat zal worden uitgediept en dat de draagkracht van de serie zal bepalen.

Train was vroeger lid van een geheime organisatie die zomaar eventjes een derde van de wereldeconomie in handen heeft. De Chronos organisatie had natuurlijk nood aan enkele supersterke vechters en ze richtten de Chronos Numbers op. Deze groep vechtersbazen die het vuile werk moest opknappen hadden allemaal een tatouage met een Romeins cijfer in hun hals, Train was nummer XIII. Je kan er van op aan dat Chronos het niet zo leuk vindt dat één van zijn beste mannen zijn organisatie verlaat en hij zal de andere Chronos Numbers dan ook inzetten om Train terug te halen, of te doden als het eerste niet lukt.

Het verleden van Train heeft echter een nog duistere kant. Zijn oude partner Creed doodde in Train’s bijzijn Saya, de vrouw die Train’s ogen opende in verband met het onnodige moorden en sinds die dag bestaat er een vete tussen de twee. Het toeval wil dat Creed een organisatie op punt wil stellen die de vervaarlijke Chronos Numbers het hoofd kan bieden, en daarvoor zou de hulp van zijn oude partner wel erg goed van pas kunnen komen. Het verhaal wordt pas echt interessant in de loop van volume 2 als Creed en zijn mannen tonen hoe ze omgaan met de Tao in hun lichaam, een geheime kracht die de geheimzinnige capaciteiten van Creed’s counteroperatie blootlegt.

Black Cat is een manga van een onervaren mangaka die duidelijk problemen heeft origineel te zijn. Vergelijkingen met Cowboy Bebop, Kenshin, Hunter X Hunter zijn hier niet uit den boze. Dit is geen manga die punten zal scoren op originaliteit. Waar Yabuki nog groen is betreffende zijn verhaalkeuze, kunnen we niet hetzelfde zeggen over zijn tekenkwaliteiten. Black Cat is een pareltje om naar te kijken en duidelijk een van de beste getekende reeksen die momenteel in de Japanse Jump verschijnt. Enkel en alleen om de mooie realistische tekeningen zou je deze manga kunnen kopen. Het verhaal komt dus echter traag op gang en alhoewel het volgens fans van de serie alleen maar beter wordt kan ik zeggen dat de originaliteit toch ver te zoeken blijft.

Black Cat is een erg aangename manga die je veel leuke momenten zal bezorgen, maar hij is niet vernieuwend in het genre. Als je echter overal de beste aspecten gaat stelen hoeft dit gelukkig niet altijd. Toch eens bekijken is dan ook mijn advies!