Black Butler

Mangaka: Yana Toboso
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 8
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kana France zoekt al langer een opvolger voor Naruto en Death Note. Death Note is immers afgelopen en Naruto heeft de Japanse versie bijgebeend waardoor nieuwe volumes iets minder snel uitkomen. Vermits de rest van hun catalogus niet het verhoopte resultaat haalt zochten ze naar een nieuwe kip met gouden eieren. Echt veel grote titels bleven er echter niet meer over in Japan. Toch toverde de marktleider nog een konijn uit de hoed: Black Butler!

Black Butler? Kenikni!? Hoor ik menig lezer denken. Misschien doet de originele titel wel een belletje rinkelen: Kuroshitsuji. Black Butler – wie kan er nu een titel als Kuroshitsuji onthouden? – werd in de ‘community’ omschreven als de “laatste grote titel die nog niet in het Frans verscheen”. Persoonlijk had ik er nog nooit van gehoord dus vond ik het vreemd dat dit blijkbaar als een hit werd aangekondigd, maar ik ben natuurlijk maar een eenvoudige Vlaming. Wat weet ik van wat er leeft bij de manga- en animefans! Ik was dus benieuwd naar welk grootse manga ik zomaar over het hoofd had gezien…

Het verhaal speelt zich af in een landhuis gesitueerd net buiten London. Ciel Phantomhive is de erfgenaam van een adellijke familie met grote naam en faam in Engeland. Zijn speelgoedbedrijf Phantom is de numero uno van het land. Dat een klein jongetje met een omgekeerd evenredig ego aan het hoofd staat van de familie lijkt niemand te storen.

Hij wordt bijgestaan door een butler – jawel, de black butler – met wel erg diverse vaardigheden. De butler wordt op zijn beurt bijgestaan door enkele huishoudhulpen die niets kunnen en meestal enkel in de weg lopen. Het budget was op?

Aan het einde van het eerste volume wordt duidelijk dat er een geheimzinnige overeenkomst werd gesloten tussen Ciel en zijn butler Sebastian. En dat de krachten van Sebastian misschien niet zo onschuldig zijn…

Black Butler is een shonen die gepubliceerd wordt onder het Dark Kana label. Een shonen? De (erg geslaagde) tekenstijl en pagina-indeling van de vrouwelijke mangaka Yana Toboso maken al snel duidelijk dat Black Butler vooral een vrouwelijk publiek wil aanspreken. Ook de shonen ai mogelijkheden tussen het ukkie Ciel en de veel oudere Sebastian zullen enkel doorgrond worden door vrouwelijke liefhebsters.

Het scenario probeert nog wat actie-elementen toe te voegen maar waarschijnlijk zal niemand te spreken zijn over het langdradige scenario, de uitgesmeerde clichés en de zware vertelstijl.

Black Butler is allesbehalve de topper die werd aangekondigd. Als Dark Kana manga schept het ook volledig foute verwachtingen bij de lezer. Een ontgoocheling die kan tellen! Hopelijk heeft Kana France nog op andere paarden gewed om hun leiderspositie veilig te stellen…