Bestiarius

Mangaka: Masasumi Kakizaki
Uitgever: Kazé
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Bestiarius van Masasumi Kakizaki (Rainbow, Green Blood) is een shonen voor de wat oudere jongens, een young, of shonen up, of hoe je het ook wilt noemen. En de cover van het eerste volume doet alvast vermoeden dat er heel wat bloed zal vloeien!

Bestiarius speelt zich af een eeuw na Christus, in het Romeinse Rijk dat volop bloeit onder keizer Domitianus. Uiteraard is de man een tirannieke masochist die kickt op de gevechten in de arena tussen gladiatoren. Maar in Bestiarius staan er niet enkel mensen in de arena, maar betreden ook monsters het strijdperk. In Bestiarius behoren mythische wezen niet enkel tot de legendes maar ook tot de realiteit. Wyvernes, behemoths, minotaurussen,… Ze komen even vaak voor als de doorsnee straathond. Nu ja, nu ook weer niet zoveel, maar toch…!

Het verhaal begint met de weesjongen Finn die vriendschap sluit met de laatste der wyvernen, Durandal. Niemand begrijpt waarom de wispelturige Durandal vriendschap sluit met de jongen en hem opleidt tot strijder, maar de lezer weet natuurlijk uit de proloog dat Durandal de reden is dat Finn een wees is… Soit, dit geheel terzijde. Zowel Finn als Durandal leven in gevangenschap en moeten strijden in de arena om hun brood te verdienen.

Later in het verhaal komen we nog meer protagonisten tegen. Zenon is het mensenjongen dat door de minotaurus uit het labyrint van Kreta is opgevoed en Ellaine is het stoere meisje dat haar jeugdvriend redt door zichzelf over te geven aan de Romeinse strijdkrachten. De drie jongeren hebben één ding gemeen: een diepgegronde haat jegens het Romeinse Rijk.

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze heroic fantasy manga gehoord maar de covers spraken me aan dus ging ik over tot aankoop. En dan moet je toch vaststellen dat er nog heel wat ongekende pareltjes te vinden zijn op de mangamarkt. Bestiarius is een lust voor het oog met gedetailleerde monsters die niets moeten onderdoen voor die van Kentaro Miura in Berserk, maar ook het verhaal zelf is best interessant om volgen. De setting van het Romeinse Rijk is niet echt origineel maar door de toevoeging van de mythische wezens geeft Kakizaki er toch zijn eigen touch aan. Je ziet dat Kakizaki zijn strepen verdiend heeft in de seinen wereld. Allerminst onaardig!