Beet – The Vandel Buster

Mangaka: Riku Sanjo / Koji Inada
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 12
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Club Dorothée-generatie kent natuurlijk de prachtige shonen ‘Fly’. De manga werd bij J’ai Lu uitgegeven onder die naam maar wordt nu bij Tonkam heruitgegeven onder de originele naam Dragon Quest. Vermits de reeks reeds ettelijke jaren geleden z’n ontknoping kende, is het duo dat aan de basis lag van deze reeks natuurlijk al met iets nieuws bezig. Riku Sanjo plant het scenario en Koji Inada tekent het allemaal uit, zo komt ook Beet – The Vandel Buster tot stand.

De wereld waarin Beet zich afspeelt is een eigen creatie van Riku Sanjo. Waar hij zich bij Fly baseerde op het reeds bestaande Dragon Quest universum waar de games zich afspelen, kon hij hier z’n fantasie de vrije loop laten gaan. In deze wereld tarten de duistere Vandels de mensheid. Deze monsters zijn intelligent, sluw maar vooral demonisch sterk. De mensen die de Vandels wouden bestrijden werden Busters genoemd.

Het verhaal begint wanneer de bekendste groep Busters, de Zenon Warriors, zich verzameld heeft in het kleine stadje waar de jonge Beet woont. Deze energetische knaap is een geweldige fan van de Zenon Warriors en wilt later niets liever dan zelf ook een Buster worden. Maar spijtig genoeg wordt het stadje aangevallen door één van de gevaarlijkste Vandels: Beltorze.

Tijdens het gevecht tussen Zenon en de zijnen enerzijds, en de gewelddadige Vandel Beltorze anderzijds, komt Beet ongelukkig tussenbeide en luidt hij de ondergang van de Zenon Warriors in. De Zenon Warriors zullen zich opofferen om Beets leven te redden en slaan er nog in met hun laatste krachten Beltorze terug te drijven, maar dan verdwijnen ze op een mysterieuze manier. Iedereen denkt dat ze dood zijn, maar Beet weet in z’n binnenste dat ze nog ergens in leven moeten zijn. Maar waar?

Om de Zenon Warriors te wreken en om een einde te maken aan deze duistere tijden voor de mensheid, besluit Beet op pad te gaan om monsters en Vandels uit te roeien. Hij verlaat samen met zijn toekomstige verloofde – zoals hij ze zelf noemt – Poala, het dorpje waarin hij opgroeide en aldus begint z’n queeste.

Natuurlijk zal hij gedurende zijn trektocht in contact komen met andere Busters, waarvan sommigen zich al betere vrienden tonen dan anderen, en het kan natuurlijk niet anders of de Beet Warriors worden vervoegd door nog meer nobele vechters.

De manga komt al snel op gang. De actie laat niet op zich wachten en al direct wordt Beet geconfronteerd met Beltorze, zijn aartsvijand. Maar het wordt al even snel duidelijk dat Beltorze niet hun enige vijand is en misschien ook niet de gevaarlijkste…

In vergelijking met Fly/Dragon Quest mist deze Beet – The Vandel Buster toch wel de diepgang en de sterkte van de (neven)personages. De sterke persoonlijkheid van het grote aantal nevenpersonages maakte Fly zo subliem, en hier laat dit wat op zich wachten.

Ook de tekenstijl is voorlopig wat ruwer en minder gedetailleerd dan wat we van Fly/Dragon Quest kennen. Misschien nog niet zo’n uitgebreide ‘staff’? Ik zou het niet durven zeggen.

Al bij al kunnen we stellen dat Beet het nergens haalt bij Fly, maar dat Beet wel een vermakelijke shonen manga is die je geen kopbrekens zal bezorgen, maar wel veel leesplezier.