Beck

Mangaka: Harold Sakuishi
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 22
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Beck is de eerste titel van Harold Sakuishi die we in het Frans mogen verwelkomen. Het is één van die manga’s waar je lang op voorhand naar uitkijkt, en die een heel breed publiek zal aanspreken omdat je de reeks op zoveel verschillende niveaus kan lezen. Beck, een manga die bol staat van de rock ‘n’ roll!

Yukio Tanaka is een veertienjarige jongen die het schoolvoorbeeld is van de grijze muis. Zijn schoolresultaten zijn slecht, hij is niet goed in sport, hij heeft geen hobby’s, hij is introvert en bovenal, hij luistert naar zeemzoeterige Japanse popmuziek. Kortom, zijn leven is het niet waard om een manga aan te wijden. Tot op het moment dat hij in aanraking komt met Ryûsuke.

Ryûsuke is een inwijkeling die het merendeel van zijn jeugd doorbracht in New York. Zijn Japans is dan ook niet al te best, maar Yukio is onder de indruk van zijn Engels. Het is echter niet het Engels waarmee Ryûsuke uitpakt, maar wel zijn gitaarkunsten. Ryûsuke wilt het maken in de muziekwereld en probeert door te breken met een groepje. Ryûsuke ligt echter overhoop met de eveneens erg getalenteerde gitarist waarmee hij samenspeelt, Eiji. Na een dispuut dat volledig uit de hand loopt besluiten ze elk hun eigen weg te gaan.

Ryûsuke moet dus opnieuw beginnen en probeert getalenteerde muzikanten te strikken voor zijn nieuwe groep die hij Beck zal noemen. Beck is de naam van zijn hond, die iets weg heeft van Blackjack. Beck is immers een hond die verschillende stukken huid heeft net zoals de beroemde dokter van Tezuka.

Ryûsuke en Yukio zijn tegenpolen maar toch worden ze bevriend. Yukio zal ook gitaar leren spelen, en alhoewel hij niet echt goed is, beseft hij dat dit zijn ding is, dit wil hij doen met zijn leven. Ryûsuke komt er echter reeds snel achter dat Yukio een uitermate mooie stem heeft…

We volgen het verhaal van jonge mensen die hun ding willen doen in het leven. De groep Beck krijgt al snel vorm en zal er alles voor doen om ‘big’ te worden. Maar dat is niet gemakkelijk. Alle begin is moeilijk en dat zal Yukio ondervinden, maar ook de groep Beck als een geheel. Ruzie’s, meningsverschillen, technische problemen, geldproblemen,… Sakuishi laat alles zien, je hebt zowaar het gevoel dat dit een echt gebeurd verhaal kan zijn op sommige momenten. Alles is uit het leven gegrepen. Bij momenten gunt Sakuishi ‘Beck’ wel eens een ‘moment de gloire’, maar nergens vergeet hij stappen in de groei die Beck moet doormaken als indiegroep. Nergens wordt het Beck gemakkelijk gemaakt om hen er als mangahelden te doen uitkomen. Eerder het tegendeel.

De reeks zit vol interessante personages. Zoals Maho, het extraverte zusje van Ryûsuke die gevoelens heeft voor Yukio. Of de perverse zwemleraar die Yukio zijn eerste gitaarlessen zal geven. Ook alle leden van Beck hebben hun eigenheid die hen zo interessant maakt om volgen.

Beck is een unieke manga die iedereen gewoonweg moet lezen. In het begin is de tekenstijl van Sakuishi nog wat onhandig, maar binnen enkele volumes is het een pracht om al die gitaren in actie te zien. Beck heeft alles in huis om een topper te worden, en te blijven…