Beach Stars

Mangaka: Masahiro Morio
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 7
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Welke jongeman zou er kunnen weerstaan aan de covers van Beach Stars? Voluptueuze deernes in een sexy bikini en uitdagende poses die aan beachvolley doen sieren de covers en zijn een niet te onderschatten verkoopsargument. Zelf laat ik me natuurlijk niet beïnvloeden door een dergelijke tactiek en ik kocht de manga enkel omdat uitgeverij Kurokawa in het verleden reeds bewees dat het een goede neus heeft voor leuke reeksen. Dat spreekt voor zich!

Iruka is een klein opdondertje maar toch is ze als geen ander een passionele volleybalspeelster. De schoolclub waar ze deel van uitmaakt heeft bij een gebrek aan leden echter de deuren gesloten. Wat moet ze nu doen? Op welke manier kan ze haar favoriete sport nog uitoefenen?

Wanneer ze haar zorgen probeert te vergeten op het strand komt ze per toeval in contact met ene Sanaé Hayakawa, een ster in het beachvolley. Iruka beseft dat beachvolley haar een mogelijkheid kan geven om te blijven volleyballen met een minimum aan clubleden. Ook al wordt ze volledig ingemaakt in een wedstrijdje tegen Sanaé, toch zal ze in haar ontmoeting met de topspeelster de moed vinden om een beachvolleyclub op te richten op school. Maar dat loopt uiteraard niet van een leien dakje…

Beach Stars van Masahiro Morio is een sportmanga zoals er tegenwoordig wel meer uitgegeven worden, namelijk Go Tenba Cheerleaders en Ping Pong Dash. Het is een combinatie van sport en mooie jongedames. Ook bij Beach Stars heb je niet het gevoel een klassieker te lezen, zoals bijvoorbeeld Slam Dunk, maar de reeks is wel goed genoeg om een vermakelijke lectuur te vormen.

Het valt ook op dat de fanservice in het begin al bij al meevalt, maar nog voor het einde van het eerste boekje worden de verhoudingen aangepast. Hoog springende jongedames in een zomerse outfit met bezwete lijven, de mogelijkheden om er wat fanservice tussen te steken zijn legio. En toch valt het best wel goed mee en wordt er nergens overdreven.

Maar dat de fanservice toeneemt kan soms wijzen op een gebrek aan populariteit. Bovendien telt de reeks ‘maar’ zeven volumes. En zoals het verhaal zich ontplooit na twee volumes lijkt er toch meer stof (figuurlijk dan) in te zitten dan zeven volumes. Het wordt dus afwachten of de reeks niet vroegtijdig werd stopgezet en daardoor een minder geslaagd einde kent.

Toch vormt Beach Stars een leuke ontspanning voor de fans van het genre. De vaart zit er goed in, de tekenstijl oogt fris en de plot maakt gebruik alle clichés die de fans kennen – maak zelf uit of je dat een pluspunt dan wel een minpunt vindt.