Bakuon Retto

Mangaka: Tsutomu Takahashi
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 13
Volumes Japans: 16
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tsutomu Takahashi is een gevestigde waarde in het mangawereldje. Titels als Sidooh, Blue Heaven, Sky High of Alive zullen een belletje doen rinkelen bij de wat beter geïnformeerde fan. Het is echter één van die mangaka die het moeilijk heeft om door te breken in de westerse wereld. Zo is ook Bakuon Retto geen commercieel succes in Frankrijk. Maar zegt dat gebrek aan succes ook iets over de intrinsieke kwaliteit van de manga?

Het verhaal speelt zich af in het Tokyo van 1980. Takashi kreeg problemen op school omdat hij omging met de foute vrienden. Zijn ouders zijn bezorgd om hun enige zoon en verhuizen zodat Takashi naar een andere school kan, weg van zijn foute vrienden. Maar lag het probleem bij zijn vrienden of zocht Takashi de problemen zelf op?

Al snel wordt Takashi ook op zijn nieuwe school meegesleurd door enkele slechte invloeden. Hij wordt zelfs een echte furyo, een rebel, die bij een motorbende gaat, de zogenaamde bosozoku die in de jaren tachtig de Japanse straten onveilig maakten. De bosozoku bende waartoe Takashi toetreedt zijn de Zeros. De wat verlegen en teruggetrokken Takashi leeft op bij het geluid van moto’s en bloeit helemaal open bij de bende. Dom is hij niet, en hij weet zich prima te handhaven tussen het brute geweld.

Maar naarmate hij ouder wordt vraagt hij zich af wat de toekomst hem brengt. Welke job ligt er voor hem in het verschiet? Bestaat zijn toekomst eruit om de yakuza te vervoegen zoals vele bosozoku? Dat ziet hij niet zitten… Maar wat dan wel?

Ook de loop van zijn liefdesleven krijgt de nodige aandacht. Takashi heeft eerst wat met een bourgeoisie meisje, maar merkt al snel dat zo’n relatie moeilijk te combineren valt met een leven op de moto. Hij lijkt zijn geluk te vinden bij een meisje dat ook deel uitmaakt van hun clubje. Maar zij draagt dan weer een duister verleden met zich mee…

Bakuon Retto geeft een erg volledig beeld van een jongen die terechtkomt bij een jeugdbende en daar de verschillende stadia in zijn leven doorbrengt. We krijgen misschien een ietwat geromantiseerd beeld van de bosozoku maar ook de negatievere thema’s worden niet volledig genegeerd.

De nerveuze tekenstijl die de mangaka hanteert benadrukt nog meer de donkere sfeer die toen heerste op straat. Enorm pluspunt.

Bakuon Retto is een aanrader voor zij die niet afkerig staan ten opzichte van het thema. Je leert wat meer over de motorbendes van de jaren tachtig en hoe de jeugd toen opgroeide, maar bovenal volg je het levenspad van een tiener die opgroeit. Een aanrader!