Bakuman

Mangaka: Takeshi Obata / Tsugumi Ohba
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 10
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Takeshi Obata en Tsugumi Ohba zijn namen die vele mangafans wel zullen kennen. En als ze deze mangaka’s niet kennen, zullen ze zonder enige twijfel Death Note wel kennen. Na hun bestselling manga verdween het duo even onder de radar. Obata werd gelinkt aan een andere – dat wordt althans vermoed – scenarist om snel even Blue Dragon Ral Grad te tekenen, maar na twee jaar kwamen ze toch weer samen en hielden ze een nieuw geesteskind onder het doopvont: Bakuman.

Mashiro en Takagi zijn twee jonge gasten van 14 jaar die ontdekken dat ze een passie voor manga delen. Mashiro is een tekenwonder en kreeg het mangavirus met de paplepel ingegoten via zijn nonkel die mangaka was. Takagi is de beste leerling van de klas en houdt ervan verhalen te schrijven. Romans schrijven vindt hij maar saai, mangascenario’s lijken hem hipper. Samen willen ze carrière maken en de beste manga ooit publiceren!

Bakuman is ondanks het eerder originele uitgangspunt een typische shonen uit Weekly Jump. Twee jonge helden die willen groeien in wat ze doen en daar alles voor over hebben – tot hun gezondheid toe. Uiteraard hebben ze ook een sterke rivaal. En een vleugje romantiek maakt het verhaal volledig. Wat de manga echter zo boeiend houdt zijn de onthullingen over het leven achter de schermen van Jump. We leren niet alleen meer over het leven van een mangaka en het productieproces van een manga in het algemeen, maar ook over hoe het eraan toegaat bij Jump in het bijzonder. En dat is best wel interessant bij momenten.

Dat Obata één van de beste mangatekenaars is wisten we al na kleppers als Hikaru no Go en Death Note. In Bakuman hanteert hij een iets minder gelikte stijl dan het einde van Hikago en Death Note, maar het blijft er uiteraard enorm goed uitzien. Een plezier voor het oog.

Scenaristisch kan je Bakuman niet vergelijken met Death Note. Death Note was in alles eerder volwassen voor een shonen, terwijl het uitgangspunt van Bakuman veel meer shonen-esque is. Toch zal de achtergrond van Bakuman ook heel wat oudere lezers interesseren omdat de situatie bij Jump echt wel boeiend is om te ontdekken.

Bakuman is met andere woorden wederom een schot in de roos voor het duo Obata/Ohba. Na Death Note slagen ze er in om ook in een totaal ander genre een voltreffer af te leveren. Geniaal!