Au Coeur de Fukushima

Mangaka: Kazuto Tatsuta
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kazuto Tatsuta schrijft met Au Coeur de Fukushima een uniek werk. Uitgeverij Kana lanceert deze manga in de vaak gelauwerde Made In-collectie en ook Au Coeur de Fukushima is weer een uniek werk. Hier geen protestmanga of kritische noot, maar gewoon een relaas van feiten. Het leven van een doorsnee Japanner die na de ramp op zoek gaat naar werk in de kerncentrale van Fukushima Daiichi om er te helpen met de ruimingswerken. Het leven zoals het is…

Kazuto Tatsuto is nooit echt doorgebroken als mangaka. Zijn tekenstijl werd wel vaak bejubeld maar echt leven van zijn manga’s kon hij nooit. Na de ramp in Fukushima van 11 maart 2011 heeft hij slechts één doel: aan de slag gaan in de kerncentrale van Fukushima om er te helpen bij de ruimingswerken.

In 2012 slaagt hij er eindelijk in aan de slag te gaan bij één van de vele onder-onder-onderaannemers van Tepco. Na enkele maanden ploeteren mag hij eindelijk op een “werf” gaan werken waar in korte shifts gewerkt wordt aan de ontmanteling van “ichi-efu”, oftewel 1F, Fukushima Daiichi.

We volgen de procedures die nodig zijn om de radioactieve zone te mogen betreden, welke beschermingsmaatregelen nodig zijn, hoe gemeten wordt hoelang iemand op een getroffen werf mag werken, hoe het vervoer geregeld wordt, etc. Heel leerrijk allemaal.

Au Coeur de Fukushima is niet getekend om een of andere polemiek te starten of om “de waarheid” over Fukushima te vertellen. Wiens waarheid is dat trouwens? Elke berichtgeving moet wel langs de een of de andere kant genuanceerd worden. Zo vonden we de protestmanga Colère Nucléaire bij momenten te veel overhellen naar de andere kant van het spectrum.

In Au Coeur de Fukushima wordt louter het relaas verteld van iemand die er vrijwillig voor kiest te gaan werken op Fukushima Daiichi. Wetende dat zijn bijdrage op zich niets zal oplossen, wetende dat hij op een dag de limiet zal overschrijden waardoor hij niet meer op de site zal mogen werken, wetende dat wanneer hij stopt met werken er nog decennia lang zal verder moeten worden gewerkt. Zonder dat de arbeiders weten of er wel ooit een oplossing zal komen.

Maar toch zien de mensen op de site beetje bij beetje de vorderingen die geboekt worden. Waar voor de buitenwereld niets lijkt te veranderen zien de mensen op het veld dat anders.

Maar Au Coeur de Fukushima staat ook stil bij de onderlinge camaraderie tussen de werknemers. Hoe vriendschappen gesmeed worden, hoe nieuwkomers begeleid worden,… En dat gebeurt met een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor.

Au Coeur de Fukushima is een heel ander type manga dan wat we gewend zijn als het over de kernramp van Fukushima gaat. Maar ook dit type manga verdient een plaatsje. Ondanks de kwaliteiten is dit wel een manga die enkel de mensen geïnteresseerd in Fukushima zal boeien. De rest zal dit ongelooflijk saai vinden. Maar als je iets wilt leren over Fukushima, zeker eens bekijken!