Attack on Titan

Mangaka: Hajime Isayama
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 16
Volumes Japans: 17
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We horen wel vaker dat na het einde van De Grote Drie (One Piece, Naruto, Bleach) de mangamarkt een terugval van jewelste zal kennen. Weekly Shonen Jump bevat immers niet meteen een reeks die in hun voetsporen kan treden. Maar misschien bevindt de opvolger zich gewoon bij een concurrent? Bij Kodansha verkopen ze immers per volume meer dan drie miljoen exemplaren van Shingeki no Kyojin, in het westen gekend als Attack on Titan of L’Attaque des Titans. De manga wordt ondertussen voortgestuwd door een al even populaire anime en er werden spinoffs gelanceerd om nog wat voort te surfen op het succes.

Attack on Titan is een shonen manga van Hajime Isayama. Hij stapte met zijn idee naar Shueisha maar daar vonden ze het niet in hun kraam passen. Uitgeverij Kodansha wrijft zich nog steeds in de handen dat ze deze kip met gouden eieren hebben laten vliegen bij Shueisha want al snel werd duidelijk dat Attack on Titan een instant hit zou worden.

Attack on Titan speelt zich af in een wereld waar de mensheid grotendeels gedecimeerd werd door gigantische wezens, Titans, die zich voeden met mensenvlees. De overlevenden wisten zich te groeperen en bouwden hoge muren om zich achter te verschuilen. Muren hoger dan de grootste Titan! De mensheid omarmt zijn herwonnen veiligheid en bouwt aan een nieuw leven. Een leven achter de muur. Maar dan klopt er plotseling een Titan aan die ver boven de muur uittorent. De bres is een feit en wederom moet de mens op de vlucht voor een verschrikkelijke meute Titans.

Als lezer volg je Eren en zijn vrienden die vanop de eerste rij getuige zijn van de aanval van de gigantische Titan. Eren ziet hoe een Titan zijn moeder levend verscheurt en ontsnapt ternauwernood. Enkele jaren later komen we Eren opnieuw tegen. Slechts één droom houdt hem recht: toetreden tot het elitecorps om de oorsprong van de Titans te achterhalen en ze volledig uit te roeien.

Attack on Titan is een shonen die niet vies is van wat bloed en geweld. Het gaat allemaal een serieuze stap verder dan wat we bijvoorbeeld in Weekly Shonen Jump voorgeschoteld krijgen. Misschien was dat de reden voor Shueisha om Isayama de deur te wijzen? Of was het misschien de onhandige tekenstijl van de man? Echt gelikt ziet het er immers niet uit. Toch doet de typische tekenstijl geen afbreuk aan het werk aangezien het uitstekend past bij de gruwel van de reeks.

Attack on Titan verkoopt niet voor niets 3 miljoen exemplaren per volume. Het verhaal weet de lezer te boeien. Met mondjesmaat worden onthullingen vrijgegeven. De hoofdpersonages hebben het moeilijk, maar hun vriendschap houdt hen overeind. En Eren heeft natuurlijk ook een duister kantje met zich meegekregen dankzij het geheim dat hij in zich meedraagt.

Kortom, Attack on Titan bevat genoeg kwaliteiten om gedurende lange tijd aan het mangafirmament te schitteren.