Assassination Classroom

Mangaka: Yusei Matsui
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 8
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De tijd dat elke serie uit Weekly Shonen Jump ook in Frankrijk succes kende ligt al lang achter de rug. Maar met Assassination Classroom lijkt Kana eindelijk nog eens een ware topper uit WSJ in huis te hebben gehaald.

Een vreemd wezen heeft de maan vernietigd en dreigt er nu mee de aarde te laten volgen. Het van tentakels voorziene geleiachtige creatuur geeft de mensheid echter een jaar respijt. In dat jaar zal hij les geven aan één welbepaalde klas en de leerlingen uit die klas mogen gedurende dat jaar alles in het werk stellen om hem te vermoorden. Slagen ze hierin dan krijgen ze van de overheid een smak geld, slagen ze er niet in, dan volgt de totale vernietiging van de mensheid. Geen druk!

De klas die het supersonische wezen uitkiest is echter geen doorsnee klas. Het is een klas vol uitschot, leerlingen die geweerd zijn uit de gewone klaslokalen en die in een afgescheiden barak les volgen. Zij zullen van hun nieuwe leerkracht leren hoe ze hem het best proberen te vermoorden. Want dat hij superieur is en onoverwinnelijk, daar is hij rotsvast van overtuigd.

Assassination Classroom is de meest recente manga van Yusei Matsui, die we kennen van Neuro. Neuro sloeg niet aan bij het Franse publiek maar Assassination Classroom lijkt wel al snel zijn publiek gevonden te hebben. Wordt dit de nieuwe klepper waar de Franse mangawereld zo naar snakt? De manga heeft alvast alle ingrediënten om een topper te worden. Het combineert de gekende waarden van Shonen Jump, namelijk vriendschap, doorzettingsvermogen en overwinning, maar kruidt dat met enkele andere troeven van gevestigde waarden. Zo zit er ook een snuifje Battle Royale in en vooral veel Great Teacher Onizuka. Professor Koro, zoals de leerlingen hem noemen naar zijn onoverwinnelijkheid, heeft immers wel wat weg van Onizuka. Ook al is zijn doel te aarde te vernietigen, hij lijkt toch veel moeite te doen om zijn leerlingen wat bij te brengen en een toekomst te geven. Ook draagt hij een geheim met zich mee dat ongetwijfeld nog een boeiende twist zal geven aan Assassination Classroom. Kortom, verplicht voer voor de shonen liefhebbers!