Ascension

Mangaka: Shin’ichi Sakamoto
Uitgever: Delcourt
Volumes Frans: 17
Volumes Japans: 17
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ascension is een manga van Shin’ichi Sakamoto die gebaseerd is op een bekende roman van Jiro Nitta. Yoshio Nabeta zou die roman dan omtoveren tot het mangascenario dat dan uiteindelijk via de pennentrekken van Sakamoto als de manga ‘Ascension’ zou verschijnen.

Wanneer Buntaro Mori als nieuwe leerling op school arriveert zorgt hij al snel voor opschudding. Buntaro is een gesloten jongen die geen contact wil met de andere leerlingen, maar door zijn stevige lichaamsbouw trekt hij wel de aandacht en boezemt hij zelfs wat angst in.

Dankzij een medeleerling en een leerkracht zal Buntaro een passie ontwikkelen voor bergbeklimmen. Er wordt zelfs een schoolclub opgericht en een aparte klimmuur voorzien. Maar dan loopt het fout…

De tragiek die de manga herbergt zal echter nooit het vuur voor de passie van Buntaro doen uitdoven. Buntaro droomt van hoge bergen, moeilijke uitdagingen, eenzame tochten door metershoge sneeuw waar nog geen mens een voet heeft gezet. En zijn talent en lichaamsbouw maken van hem een absolute topper, maar zijn sociale vaardigheden gaan van kwaad naar erger…

Buntaro lijkt zich bij elke tegenslag nog meer terug te trekken in zichzelf. Verwacht je in Ascension dan ook niet aan ellenlange monologen van het hoofdpersonage, maar wel aan idyllische plaatjes van maagdelijk witte berglandschappen.

Ascension is een manga die voor mij heel moeilijk te beoordelen valt. Van de mangaka had ik reeds ‘Nés pour cogner’ gelezen, maar deze over-the-top vechtparodie staat haaks op wat de mangaka ons hier voorschotelt in deze seinen manga.

Ook durft het verhaal nogal eens bokkensprongen te maken. Wat begint als een doorsnee manga over een introverte jongen op een middelbare school evolueert naar iets totaal anders. Die overgangen verlopen niet altijd even geslaagd en niet alle puzzelstukjes lijken goed te vallen.

Toch ademt deze manga uit Young Jump ook een heel intense sfeer uit die de tekenstijl van Shinichi Sakamoto goed weet over te brengen. ‘Koko no Hito’ zoals de 17-delige manga heet in het Japans zal niet iedereen aanspreken, maar verdient het wel om overwogen te worden als je op zoek bent naar een manga die wat moeite vergt om je erin te verliezen.

Fans van alpinisme mogen deze reeks evenmin links laten liggen, al is het niet nodig om iets van muurklimmen of bergbeklimmen te kennen om van ‘Ascension’ te genieten.