Ascendance of a Bookworm

Mangaka: Miya Kazuki / Suzuka
Uitgever: Ototo Manga
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 7
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ascendance of a bookworm is een populaire light novel-reeks die ondertussen ook een manga- én animeversie kreeg. Wij bespreken hier de manga gebaseerd op het verhaal van Miya Kazuki en getekend door Suzuka. In het Frans wordt de manga uitgebracht onder de titel ‘La Petite Faiseuse de Livres’ (‘Honzuki no Gekokujô’ in het Japans) bij de kleine uitgeverij Ototo Manga.

Wat doe je als je bibliotheekassistente bent en plots gereïncarneerd wordt in een wereld zonder boeken? Je graaft in je brein naar alle informatie over de boekdrukkunst en gaat de uitdaging aan om die wereld te laten kennismaken met de geneugten van het boek! Dat lijkt vanzelfsprekend!

Wanneer de bibliotheekassistente lustig aan het werk is stort een stapel boeken in en sterft ze door het gewicht van haar passie. Een ideale manier om heen te gaan voor een boekenwurm, maar de jonge vrouw wordt herboren. Nota bene in een wereld zonder boeken. Kon het nog slechter?

De jonge vrouw zal vanaf nu door het leven gaan als het kleine, ziekelijke meisje Maïn in een wereld die op het niveau van de middeleeuwen staat qua ontwikkeling. De geletterdheid is nog niet doorgedrongen tot bij de arme familie waar ze in opgroeit, maar kinderen moeten op jonge leeftijd wel al snel vaardigheden tonen om het gezin te helpen. En daar liggen de kansen voor het meisje. Alleen… Maïn is bijzonder zwak en kan haast niets zonder de hulp van anderen. Slechts één droom houdt haar staande: boeken maken in deze wereld zodat ze ook in haar nieuwe leven zich snel zal kunnen omringen door prachtige, neergeschreven verhalen…

Maïn is een enorm aanstekelijk hoofdpersonage. Het schattige meisje wekt verbazing op met haar kennis en volwassenheid, maar tegelijkertijd blijft ze een ziekelijk, klein meisje dat voor het minste beroep moet doen op anderen. Daardoor wordt de ‘kracht’ van haar voorkennis meteen ook getemperd. Bovendien zou ze deze wereld op heel wat andere manieren kunnen helpen, maar dat interesseert Maïn allemaal niet: ze wil enkel boeken maken.

Ascendance of a Bookworm is een prachtige manga waarin Maïn haar droom nastreeft. Ze zal haar kennis aanwenden, maar ook beroep doen op haar ouders en zus, op haar beste vriend, en op een zakenman die als snel inziet dat Maïn een bijzonder meisje is (dat geld kan opleveren). Al snel ontdekt Maïn ook dat de wereld heel wat groter is dan het kleine kamertje waarin ze haar zieke jeugdjaren doorbracht. In adellijke en religieuze kringen wordt er zelfs magie gebruikt – en ook dát zal een belangrijke rol gaan spelen…

We leren ook meer over het maken van papier, inkt en boeken en de boekdrukkunst, maar Ascendance of a Bookworm lees je toch vooral voor de warme personages en de evolutie die ze doormaken. Wij hebben de light novels niet gelezen, maar deze manga die in delen wordt opgesplitst is alvast héél erg de moeite waard!