Arata

Mangaka: Yuu Watase
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Yuu Watase is één van die mangaka die ideale instapmanga levert. Enerzijds heeft ze een erg aangename tekenstijl die de perfecte combinatie vormt van modern maar toch leesbaar. En anderzijds weet ze met haar scenario’s vaak zowel het vrouwelijke als het mannelijke publiek te bekoren. Ze zoekt telkens weer het evenwicht tussen romantiek en fantasierijke actie – uiteraard laat ze dat in elk werk wat overslaan naar de ene of de andere kant.

Maar kan de ideale instapmanga ook de ervaren mangalezer nog bekoren? Heb je het na een tijdje niet allemaal gezien als het op het oeuvre van Yuu Watase aankomt? Dat was alvast mijn ervaring met de nochtans getalenteerde mangaka…

Arata speelt zich af in een mythische wereld waarin de goden samenleven met de mensen. Na zestig jaar heersen is het tijd voor de prinses om af te treden. De traditie vereist dat een meisje de prinses opvolgt. Alleen is er geen troonopvolgster. De laatste jaren zijn er alleen jongens geboren. Daarom zal Arata zich moeten voordoen als meisje en de prinses op die manier alsnog van opvolging voorzien. Maar tijdens de ceremonie wordt de prinses vermoord en komt een opstand onder de goden aan het licht! Arata wordt onterecht beticht van de moord op de prinses…

We volgen eveneens de scholier Arata die zich in onze tijd bevindt. Hij is een atletische jongen die echter vaak gepest wordt. Hij wordt verraden door zijn beste vriend en ziet het even niet meer zitten. Op dat moment wordt hij via een poort naar de mythische wereld van de andere Arata getransporteerd. De beide jongens zullen van universum veranderen en elkaars problemen moeten oplossen. Voor de ene betekent dat omgaan met pestkoppen, voor de andere betekent dat de doodstraf ondergaan omdat hij verdacht wordt van de moord op de prinses. Voor welke optie kies jij?

Arata helt duidelijk over naar de actievolle manga’s van Watase. De tekenstijl doet het ‘em nog steeds en ook al is het scenario erg klassiek, je wordt als lezer snel meegezogen in het verhaal en vraagt je af hoe dit alles zal evolueren. Altijd een goed teken.

Toch volgt Arata wederom een erg klassiek stramien en zal de manga in de eerste plaats de nieuwe fans bekoren. Allesbehalve een tegenvaller, maar weinig vernieuwend.