Apprenti Mangaka (L’)

Mangaka: Akira Toriyama
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

L’apprenti mangaka is een one-shot dat geschreven is door Akira Toriyama en zijn assistant Akira Sakuma. Niet zomaar een manga met een verhaal maar een manga die dient om zelf een manga te leren tekenen. Echt veel stellen de tekenlessen beschreven in dit boekje nu ook wel niet voor maar dat bespreek ik zo dadelijk meer in detail.

De manga begint met twaalf basislessen waarna je dan zogezegd aan de slag zou kunnen. Het is Akira Toriyama die uitlegt aan zijn leerling hoe alles in zijn werk gaat. De lessen worden verteld als korte verhaaltjes en zijn telkens wel grappig. Onmiddellijk herken je de humor en tekenstijl van de papa van Dragon Ball. De tekenlessen van “L’apprenti mangaka” staan echter in het teken van de eerste succesmanga van Akira Toriyama, met name Docteur Slump. Verwacht je al maar aan wat pipi-kakahumor! De lessen bespreken echter slechts op een summiere wijze de basistechnieken zoals het tekenen in perspectief en zullen enkel van nut zijn voor de allerjongsten. Voor de tekenles zal je deze manga dus niet kopen maar het blijft natuurlijk grappig Akira Toriyama zichzelf te zien tekenen, inclusief zijn gasmasker waar hij zich, althans in zijn manga, nooit van scheidt.

Na deze twaalf lessen volgt een extra les waarin enkele details worden gegeven over hoe je je script voorlegt aan een Japanse uitgeverij. Dit is natuurlijk nog minder interessant voor ons westerlingen, maar toch bevat dit hoofdstuk een belangrijke universele les: Geef niet op, blijf doorzetten ook al wordt je script niet hernomen. Het spreekwoord “De aanhouder wint”, geldt ook in de mangawereld.

Na dit kort intermezzo over de uitgeverij dat slechts enkele bladzijden beslaat, begint het belangrijkste en meest interessantste deel van deze manga. Akira Sakuma neemt het woord over van zijn meester en geeft ons allerhande praktische tips. Als je dit gelezen hebt, zal je ook echt even de pen ter hand willen nemen om iets op papier te zetten (ook al heb je totaal geen tekenambities, noch talent). Dit deel omvat ongeveer een derde van het boekje en is veruit hetgeen waar een beginnend tekenaar het meest aan zal hebben. Pas op, je leert hier enkel wat handige tips, verwacht niet dat je hier een handboek mangatekenen aanschaft.

Het voorlaatste deel behandelt de mangaschetsen die ze bij de uitgeverij hebben binnengekregen ter gelegenheid van de wedstrijd die aan “L’apprenti mangaka” voorafging. Per blad in de manga krijg je een pagina uit een manga van een jonge lezer waaraan iets schort. Je krijgt er uitleg bij wat er mis mee is en waarom. Misschien lijkt dit wel interessant als je het zo leest maar in praktijk is dit het minst geslaagde deel van deze manga. Er staat in elk hoekje tekst, je moet het boekje draaien en keren om de tekst te kunnen lezen. Er staat gewoonweg veel te veel info op een te kleine ruimte, mede is dit te wijten aan het verschil tussen ons westers schrift en het Japanse schrift dat van boven naar beneden wordt geschreven, maar ja… als lezer ben je toch maar de dupe. Ik zou dit nog door de vingers kunnen zien mocht dit slechts een klein onderdeel van de manga zijn, maar “Les exposés” vormen toch een redelijk belangrijk onderdeel en dan moet je wel even doorbijten.

De manga wordt afgesloten met enkele voorbeelden van hoe je de gezichten van de hoofdpersonages van Dr. Slump moet tekenen. Een leuk stukje maar als einde valt het toch wat zwakjes uit. Een laatste tussenkomst van Toriyama bijvoorbeeld had wel gemogen. Nu valt het einde ineens uit de lucht en geeft het je niet echt het gevoel dat je zopas een manga hebt uitgelezen.

Is L’apprenti mangaka nu zijn geld waard? Niet echt om eerlijk te zijn. Om je te leren tekenen vallen de lessen te beperkt uit, en als humoristische manga zijn er teveel saaie passages in. Enkel voor de diehard Toriyama fans die wat geld over hebben.