Ao Ashi – Playmaker

Mangaka: Yugo Kobayashi
Uitgever: Mangetsu
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 24
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Sportmanga doen het niet altijd even goed in Frankrijk als in thuisland Japan. Toch vinden heel wat titels hun weg naar onze contreien, zo ook Ao Ashi van mangaka Yugo Kobayashi. Het is de nieuwe uitgeverij Mangetsu die ongetwijfeld hoopt dat Ao Ashi – Playmaker eenzelfde succes kan worden voor hun nieuwe catalogus wat een titel als Kingdom deed voor uitgeverij Meian.

Aoi Ashito is gek op voetbal, maar sociale vaardigheden liggen hem minder. Uiteindelijk zal hij toch een vriendengroep rond zich verzamelen met wie hij een hechte band creëert dankzij hun voorliefde voor het voetbal. Eindelijk vrienden die in hem geloven en die kunnen leven met zijn egoïstische speelstijl. Want laat het duidelijk zijn: Aoi houdt van voetbal, maar nog véél meer van scoren!

Maar wanneer Aoi wordt opgemerkt door een scout van een jeugdacademie in Tokyo, laat hij zijn vrienden achter om zijn grote droom waar te maken: profvoetballer worden.

In tegenstelling tot heel wat andere voetbalmanga en sportmanga in het algemeen, draait Ao Ashi immers niet om een voetbalploeg die tot een middelbare school behoort. Aoi zal lid worden van de jeugdploeg van Tokyo Esperion FC, een professionele voetbalclub in Japan. Maar die clubs zijn redelijk elitair én de kosten zijn evenmin minnetjes te noemen.

Aoi is van arme komaf en financieel is zijn keuze om voluit voor een onzekere toekomst als profvoetballer te kiezen niet evident voor zijn moeder en oudere broer. Toch gunnen zij Aoi zijn droom. En Aoi zelf ziet in het profvoetbal hét middel om zijn moeder financieel bij te staan. Want hij wordt een wereldspits, daar is hij van overtuigd.

Maar in tegenstelling tot zijn nieuwe ploeggenoten heeft Aoi een povere basis als het om voetbaltechniek gaat en ook zijn individualistische ingesteldheid zorgt al snel voor problemen bij zijn nieuwe club. Maar wat was dan de reden dat Aoi gescout werd door de charismatische coach van de ploeg?

Deze seinen manga van Shogakukan uit Big Comic Spirits schetst een realistisch beeld van voetbal, en staat haaks op spektakelmanga zoals Captain Tsubasa waarin het meer draait om special moves. Bij Ao Ashi speelt het teamspel een cruciale rol en vormt strategisch inzicht dé pilaar van het spelletje. Als je Ao Ashi met een andere sportmanga wil vergelijken, zou ik de tennismanga Baby Steps naar voor schuiven. Ook hier wordt meer nagedacht en geredeneerd dan gelopen op het voetbalveld.

Ondanks die strategische inzichten blijft Ao Ashi ook gewoon heel spannend om lezen en leest het vlotjes weg. De strategie wordt immers visueel getoond in plaats van beschreven en vloeit netjes in het verhaal.

Aoi is ook een heel dankbaar hoofdpersonage. Net als bij Captain Tsubasa staat alles in het teken van voetbal en slaagt hij er uiteindelijk in zijn ploegmaats te motiveren dankzij zijn spel én ingesteldheid.

Wij kenden Ao Ashi niet tot de manga werd aangekondigd op de Franse markt, maar het wordt al héél snel duidelijk dat deze sportseinen de 65ste Shogakukan Manga Award voor ‘Best General Manga’ niet zomaar heeft gewonnen in 2019. Wij supporteren vanaf nu alvast voor Tokyo Esperion en kunnen deze manga aan een heel breed publiek aanraden!