Amours blessantes

Mangaka: Kiriko Nananan
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Sakka collectie van Casterman was een vrijhaven voor de meerwaardezoekers in het mangawereldje. Maar de uitgeverij kwam al snel tot de conclusie dat de vele one-shots en korte reeksen hun niet veel opbrachten. Onder het gewone Sakka label verschijnen nu wat toegankelijkere, langdurige shonen manga, en het label “Sakka auteurs” zal zich toespitsen op het “betere” werk.

Kiriko Nananan is één van de paradepaardjes van de collectie. Persoonlijk schaarde ik me nog niet volledig achter de lofbetuigingen die deze dame toegeworpen kreeg voor one-shots als Blue, Everyday of Strawberry Shortcakes. Met “Amours blessantes” verschijnt een bundel kortverhalen van de mangaka.

Deze bundel bevat maar liefst 23 kortverhalen. Gespreid over een goeie 200 pagina’s zijn dat dus echt wel kórte kortverhalen. Een kleine berekening leert ons dat het gemiddelde verhaal zo’n 9 pagina’s kort is.

Het thema is de liefde, en dan meer specifiek de liefde die kwetst. Iedereen wordt er ooit mee geconfronteerd. Liefdesverdriet, of iets dat niet loopt zoals je wenst.

Bij een dergelijk thema is het van belang dat je kan meeleven met de personages. Dat je met hen meevoelt, dat je hun pijn kan delen. Maar daarvoor zijn de verhaaltjes gewoon veel te kort. Nananan slaagt er niet in om op zulk een beperkt aantal pagina’s beklijvende personages of emoties weer te geven. Je bladert door de bundel heen zonder ook maar iets te voelen van medeleven of herkenning.

En met herkenning kom ik bij een tweede grote punt van kritiek. De liefdesverhalen en situaties waarin Nananan haar personages plaatst zijn mij te wereldvreemd. Persoonlijk kan ik mij er alvast nergens in herkennen. Het is allemaal een te ver van m’n bed show. Nananan maakt deel uit van de “verloren generatie” en dat merk je in haar werk, aan de teneur ervan.

Amours blessantes kan ik daarom niet echt aanraden. De diehard fans van Kiriko Nananan zullen zich hierin misschien vinden, maar de casual fans of degenen die de mangaka nog moeten ontdekken zullen het hier moeilijk mee hebben.

Waar Blue en Everyday me maar zijdelings konden bekoren en Strawberry Shortcakes de balans dan toch in positieve zin deed omslaan, haalt deze Amours blessantes de interesse die ik in de mangaka vertoon weer helemaal naar beneden.