Akira

Mangaka: Katsuhiro Otomo
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 6
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Akira. Katsuhiro Otomo. Twee namen die zelfs buiten het enge mangawereldje een faam hebben waar velen slechts van kunnen dromen. Een mangasite kan natuurlijk niet om dit fenomeen heen.

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2019. Neo Tokyo. De wereld herstelt van de Derde Wereldoorlog die begon toen Tokyo werd verwoest door een kernbom van ongekende origine.

Kaneda en Tetsuo vormen samen met nog wat andere jongeren een motorbende. Ze racen door de stad en rijden onbewust naar de krater die de bom sloeg zowat 37 jaar geleden. Een wat vreemd uitziend kind springt op de onderbroken autostrade. Tetsuo crasht. Onmiddellijk staat het leger daar en nemen ze Tetsuo mee.

Waarom grijpt het leger in bij een motorcrash? Vanwaar de snelle interventie? Wie is het kind? Wát is het kind? En wat spookte het uit bij de krater waar 37 jaar geleden de Derde Wereldoorlog werd ontketend?

Akira is het verhaal van Kaneda die op zoek gaat naar Tetsuo, en naar antwoorden op zijn vragen. Hij komt terecht bij een geheime organisatie die naar diezelfde antwoorden op zoek is. Hij ontmoet er onder meer Key die zelf ook op zoek is naar antwoorden op de vele vragen die er heersen omtrent de oorzaak van de Derde Wereldoorlog, en het daarin blijkbaar cruciale project “Akira”.

Akira was zowat de eerste manga die gepubliceerd werd in het Frans. Glenat gebruikte hiervoor de speciale ingekleurde versie van de Amerikanen. Een deluxe uitgave van 14 volumes, helemaal in kleur, een zeldzaam iets in de mangawereld. Voor de echte mangafan was het natuurlijk wachten op de zwart-wit uitgave die nog niet zo lang geleden ook is verschenen. Zes dikke volumes van elk over de 350 pagina’s. Deze laatste versie is echter goedkoper dan de 14 volumes in kleur, en wordt verkocht aan een eerlijke prijs. Deze kans zeker niet laten liggen. Ze wordt nu trouwens ook vertaald in het Nederlands.

Veel meer heb ik hier niet aan toe te voegen. De tekeningen zijn ronduit prachtig, en passen uitstekend bij het verhaal. De personages zijn sterk uitgewerkt en hebben elk hun eigen specifieke persoonlijkheid. Het verhaal is erg complex, maar nergens verlies je de draad wat nog maar eens toont met wat voor een meesterwerk we hier te maken hebben.

Akira was ook één van de eerste anime die ik gezien heb. Een prachtige film met schitterende effecten die nog altijd het bekijken waard is, maar het lezen van de manga geeft je zoveel meer voldoening qua scenario. Alles is gewoon veel beter en sterker uitgewerkt in de manga dan in de film. Wat natuurlijk erg logisch is, vermits het onmogelijk is 6 volumes van 350 pagina’s elk te bundelen in een animatiefilm van pakweg twee uur.

Akira is een klassieker die iedereen die ook maar van ver iets met manga te maken heeft, moet gelezen (en gezien) hebben. Heb je maar één manga in je boekenkast dan moet het Akira zijn.