Ajin

Mangaka: Gamon Sakurai / Tsuina Miura
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 5
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Onsterfelijkheid is altijd al een streven geweest van de mens. In de manga Ajin van Gamon Sakurai en Tsuina Miura ligt onsterfelijkheid binnen handbereik. Althans voor enkelingen…

In Ajin volgen we Kei, een doorsnee jongen die ijverig studeert om later de mysterieuze ziekte van zijn zusje te kunnen genezen. Maar hij kent een noodlottig einde wanneer hij op weg naar huis wordt aangereden door een vrachtwagen en sterft… Luttele seconden later staat Kei echter op uit de doden. Paniek alom! Kei is een… Ajin!

Ajin zijn onsterfelijke mensen die sinds enige tijd sporadisch opduiken. De mensheid weet nog weinig over deze Ajin en als er een ontdekt wordt dan zit de overheid hem al snel op de hielen om er experimenten op uit te voeren zodat ze meer te weten komen over deze “onsterfelijken”. Nadat Kei uit de doden opstaat en als Ajin bestempeld wordt zit de politie ook hem op de hielen. Dankzij een jeugdvriend weet hij te ontsnappen, maar waar kan hij zich schuil houden?

Al snel beseft Kei dat er hem slechts één optie rest: andere Ajin zoeken en hen vervoegen. Maar zijn die andere Ajin wel zo vredelievend als Kei?

Ajin is een spannende seinen manga die in de lijn ligt van Tokyo Ghoul. Kei ontdekt dat hij een Ajin is, maar kan zijn menselijk karakter niet zo maar onderdrukken. Enerzijds zal hij nooit nog als mens onder de mensen kunnen leven, anderzijds heeft hij weinig voeling met de andere Ajin die haat koesteren jegens de mensheid vanwege de vele experimenten die op hen werden uitgevoerd. Zal Kei erin slagen beide werelden te harmoniseren?

Ajin is echter veel meer dan dat. Zoals gezegd werd de soort nog maar recentelijk ontdekt en zijn nog lang niet alle mysteries omtrent hun bestaan ontrafeld. Waar komen ze vandaan? Welke krachten hebben ze, naast onsterfelijkheid? Wat is de zwarte geest die steeds weer opduikt in hun nabijheid? Vele vragen die de Ajin omringen, maar ook de menselijke personages hebben hun eigen beweegredenen. Zo is er de jeugdvriend van Kei, zijn zusje, de politieagenten die hem achterna zitten. Elk personage is sterk uitgewerkt met een eigen achtergrond en eigen motieven.

Ajin is een verrassing van formaat en werd in 2014 niet voor niets genomineerd voor de Taisho Award, de Tezuka prijs en de beste Kodansha reeks met amper één volume dat toen verschenen was. Een sterke mix van Tokyo Ghoul, Death Note en Bleach.