A Silent Voice

Mangaka: Yoshitoki Oima
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 7
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Ki-oon richtte zich voornamelijk op avontuurlijke fantasy, maar sinds kort is hun catalogus toch wel erg gediversifieerd en sterk opgebouwd. Ook het hier besproken A Silent Voice (Koe no Katachi) van mangaka Yoshitoki Oima bewandelt originele paden.

Shoko Nishimiya is een doof geboren meisje. Haar vader liet haar moeder zitten omdat zij wel de oorzaak zou zijn van het doofgeboren kind waardoor haar moeder Shoko alleen moest opvoeden. Ze wou er een sterke meid van maken die voor zichzelf zou opkomen. Daarom stuurt ze Shoko ook naar een normale school, om zich te wapenen tegen de buitenwereld. Maar die buitenwereld moet niet weten van het lieve, dove meisje. Wanneer Shoko voor de zoveelste keer van school verandert gaat het van kwaad naar erger.

Shoya Ishida is het hoofdpersonage van deze manga. Hij is een stoere durfal en de leider van zijn klas. Wanneer de dove Shoko in hun klas terechtkomt is hij meteen geïntrigeerd door het meisje. Toch zal zijn interesse al snel overslaan in haat en pesterijen. Hij ergert zich aan het meisje dat hun leventje zo overhoop gooide. Waarom communiceert ze met bordjes? Waarom verknoeit ze het zangkoor? Waarom is ze zo irritant vriendelijk? Onder leiding van Ishida woedt er een hevige pestcampagne tegen Shoko. Het begint verbaal, maar eindigt met zware fysieke pesterijen. Wanneer de moeder van Shoko klacht indient tegen de school omdat Shoko voor de zoveelste keer haar duur hoorapparaat ‘kwijt’ is, keren de directeur, de leraar en de hele klas zich plotseling tegen Ishida. Hij is de bullebak, hij is de schuldige, hij is de énige schuldige. Al de rest wast hun handen ineens in onschuld en offert Ishida op als zondebok. Niet meer het dove meisje is nu het doelwit van pesterijen – zij zit alweer op een nieuwe school – maar wel de bullebak zelf wordt nu keihard onder handen genomen. Zijn voormalige vrienden drijven hem nu tot waanzin…

Op een dag heeft Ishida er genoeg van. Hij ziet het niet meer zitten. Waarom leeft hij? Hij besluit van een brug te springen. Maar hij wil Shoko nog een laatste maal zien. Om zijn excuses aan te bieden? Hij weet het niet, maar nog steeds is hij gefascineerd door het dove meisje. De ontmoeting met Shoko betekent echter niet het einde, maar wel een nieuw begin… Of toch niet?

A Silent Voice is een prachtige manga die op een heel sterke manier een handicap weet te integreren in een boeiend verhaal. A Silent Voice grijpt je bij de keel. Zeker en vast “Heuvel approved”!