7 Seeds

Mangaka: Yumi Tamura
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 12
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Yumi Tamura is de in Japan enorm geapprecieerde mangaka die onder meer Basara op haar actief heeft. Deze titel werd in het Frans bij Kana uitgegeven maar werd zo’n gigantische flop dat ik vreesde nooit nog ander werk van de getalenteerde mangaka met de aparte tekenstijl te mogen aanschouwen. Edoch, Pika brengt ons nu haar nieuwste werk 7 Seeds. Ik was alvast benieuwd of deze reeks even goed zou zijn als Basara!

Natsu beleeft een ordinaire avond met haar familie. Alhoewel ordinair… iedereen is extra lief voor haar en haar moeder maakte al haar lievelingshapjes. Ze kruipt dan ook met een gelukzalig gevoel onder de wol.

Ze wordt wakker in een enorme storm. Ze bevindt zich in open zee op een zwart… ding waarvan ze vermoedt dat het een boot is. Drie andere mensen vergezellen haar en duwen haar in een reddingssloep. Het zwarte ding zinkt… Natsu en de drie anderen blijken de enigen overlevenden te zijn. Aan de einder zien ze een eiland opduiken…

Wanneer ze aankomen op het eiland nemen ze de tijd elkaar te leren kennen. Naast het jonge meisje Natsu zijn er ook nog twee jongens van 17-19 jaar en een stoere, jonge vrouw die net wat ouder is. De vier zijn op elkaar aangewezen en zullen elkaar moeten vertrouwen. Maar dat loopt niet van een leien dakje. Niemand weet immers wat er met hen gebeurd is. Het enige wat ze zich nog herinneren is dat ze zijn gaan slapen en wakker zijn geworden temidden van die woeste storm. Zijn ze gekidnapt? Gaat iemand hen komen redden? Onzekerheid troef.

Maar al snel blijkt dat niet iedereen zo onwetend is over wat hen overkomt. Er is hier duidelijk meer aan de hand.

7 Seeds heeft op het eerste zicht wat weg van de tv-serie Lost. Enkele mensen die elkaar van haar noch pluimen kennen moeten op elkaar vertrouwen op een onbewoond eiland dat lang niet zo onbewoond is als eerst blijkt. Het eiland heeft ook z’n eigen geheimen die uiterst onaangenaam zijn voor de overlevenden. Mysteries alom met andere woorden.

Natsu is een onzeker meisje met weinig zelfvertrouwen. Ze staat dan ook in schril contrast met Sasara uit Tamura’s meesterwerk Basara. Toch zijn de hoofdpersonages divers genoeg om je als lezer te boeien en bezig te houden.

7 Seeds begint met enorm veel mysteries. Je hebt als lezer weinig houvast en evenmin als de personages weet je naar waar hun avontuur je zal brengen. Toch is 7 Seeds een lectuur die reeds vanaf het eerste volume z’n kwaliteiten toont. En ik ben alvast benieuwd naar het vervolg!

Het grote probleem van Tamura blijft natuurlijk haar aparte tekenstijl. Het is minder onhandig dan het begin van Basara maar het blijft gewoon erg apart en allerminst commercieel ingesteld. Ik kan iedereen aanraden zich niet te laten afschrikken door de tekeningen maar je volledig te laten onderdompelen in alweer een spannend, episch avontuur. Hopelijk lukt je dat ook en wordt 7 Seeds een groter verkoopsucces dan Basara. Dat verdient Tamura alvast.