5cm per second

Mangaka: Makoto Shinkai / Yukiko Seike
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

5cm per second vooral gekend als de prijswinnende anime van Makoto Shinkai, maar natuurlijk bestaat er ook een mangaversie van dit meesterwerkje. Yukiko Seike nam de tekeningen voor haar rekening en deze tweedelige seinen manga is nu ook in het Frans verkrijgbaar dankzij uitgeverij Pika.

5cm per second is nog altijd het verhaal van Takaki en Akari die elkaar ontmoeten in de lagere school. Akari is een nieuwe leerlinge nadat haar vader voor zijn werk moest verhuizen en aangezien ook Takaki een jaar eerder van school moest veranderen, vinden ze steun bij elkaar. Al snel blijken beide kinderen veel met elkaar gemeen te hebben en ze voelen elkaar perfect aan. Maar hun geluk is van korte duur want de vader van Akari zal opnieuw moeten verhuizen voor zijn werk. Een afscheid dringt zich op…

Takaki en Akari worden van elkaar gescheiden maar in een tijd waarin GSM’s nog niet hun intrede hadden gedaan kunnen ze enkel contact houden via brieven en zeldzame telefoontjes via openbare telefooncabines. En na verloop van tijd verwatert het contact… Bij hun laatste ontmoeting spraken ze de hoop uit elkaar terug te zien onder de prachtige kersenbloesems, maar komt die ontmoeting er ooit?

In deze tweedelige manga volgen we Takaki die opgroeit en zijn best doet om een volwassene te worden waar Akari trots op zou kunnen zijn. Maar om dat doel te bereiken verloochent hij zijn eigen, introverte karakter. Met zijn eerste mobiele telefoon schrijft Takaki ellenlange sms’jes naar Akari, maar de berichtjes verzenden doet de jongen niet… Die moed heeft hij niet… Zien de twee zielsverwanten elkaar ooit terug?

5cm per second blijft ook in mangavorm een erg melancholisch verhaal dat drijft op de nostalgische sfeer en weemoed die Takaki herbergt. In de anime van Makoto Shinkai is de prachtige muziek een extra troef om de emoties weer te geven, en dat ontbreekt natuurlijk op papier, maar toch blijft ook de manga een erg beklijvend verhaal dat je sowieso zal meeslepen en ontroeren. Al blijft de anime aan te raden boven de manga.