21st Century Boys

Mangaka: Naoki Urasawa
Uitgever: Panini Comics
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Opgelet: deze recensie bevat informatie over het einde van 20th Century Boys. Lezen op eigen risico!

20th Century Boys eindigt met een concert op de site van de wereldtentoonstelling. Zal Kanna erin slagen de plannen van Ami te dwarsbomen? Komt er een einde aan het bloedvergieten en de heerschappij van Ami? Het tweedelige 21st Century Boys moet een sluitstuk vormen dat antwoord biedt op alle losse eindjes waarmee Urasawa ons achterliet aan het einde van 22 delen 20th Century Boys.

In 21st Century Boys treedt Kenji weer op het voorplan. Meer dan ooit wil hij achter de ware identiteit van Ami komen en hoe deze ‘de dood overwon’. Daarvoor zal hij moeten terugkeren in de tijd via de virtuele machine van Ami’s pretparken. Maar dat is niet zonder gevaar…

In deze 2 delen vinden we opnieuw een beetje de magie terug van het switchen tussen verschillende tijdperken en vooral de leuke setting van Kenji’s jeugd. Voor duidelijke, welomlijnde antwoorden blijkt Urasawa zich echter wel teveel vastgeschreven te hebben. Verwacht je hier dan ook niet aan een ‘ah natuurlijk, zo zit het’ gevoel dat je bij een dergelijke manga eigenlijk wèl zou moeten ervaren. In de laatste arc van 20th Century Boys heeft Urasawa zoveel zand gestrooid en paden bewandeld en weer verlaten dat het niet echt leuk meer was om mee te denken over de identiteit van Ami.

21st Century Boys is dan ook niet zaligmakend. Het zal de mensen die in de loop van de serie afgehaakt hebben zeker geen voldoening schenken. De mensen die tot de laatste pagina van 20th Century Boys hebben meegeleefd zullen hier waarschijnlijk wel hun gading in vinden – mits de juiste instelling.

Urasawa blijft een sterk mangaka maar heeft het blijkbaar toch moeilijk om een geslaagd einde te breien aan z’n reeksen. Na het gecontesteerde einde van Monster zal ook het einde van 20th/21st Century Boys niet door iedereen bejubeld worden.