12 mois

Mangaka: Mari Okazaki
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mari Okazaki kennen we reeds van de one-shots ‘Déclic Amoureux’ en ‘BX’ en de bundel kortverhalen ‘Le Cocon’. Met ‘12 mois’ mogen we eindelijk eens een iets langer werk lezen. Alhoewel de twee volumes die de serie volmaken telkens weer vevolledigd worden met een novelle dus veel meer dan anderhalf volume ’12 mois’ wordt ons nu ook weer niet voorgeschoteld.

Tosachi is een jong meisje dat boordevol energie zit. De zomer komt eraan en ze leeft zich volledig uit. Samen met haar vrienden en vriendinnen leeft ze in een paradijselijk oord waar de natuur nog welig tiert.

Zoals gezegd staat de zomer eraan te komen en dat is het sein om een nieuw personage te introduceren. Shû is een jongen die de zomer in het land moet brengen samen met enkel kompanen. Hij heeft de zomer in het land gebracht en kan nu zijn gewone leven hernemen. De lieve Shû zal al snel bevriend geraken met alle personages uit ’12 mois’.

En personages zijn er genoeg. Naast de vrolijke Tosachi is er ook nog Mérino, een jonge vrouw die vleugels op haar rug heeft; Dorimi, een naarstige studente die tevens klasverantwoordelijke is; Chika, een jongetje dat schreeuwt om aandacht en stiekem een boon heeft voor Tosachi; Chinen, het varkenachtige huisdier van Tosachi; de 15 kleine broertjes van Dorimi,… Kortom, een vrolijke bende die in een dromerige wereld leeft.

Het verhaal begint dus met Tosachi die voor het eerst zal kennismaken met gevoelens voor een jongen. Maar al snel schakelen we over naar andere hoofdpersonages. Iedereen krijgt zijn of haar moment de gloire in de reeks, en alle personages zijn mooi uitgewerkt alhoewel we op het verhaal van sommige wel tot de laatste pagina’s moeten wachten.

’12 mois’ is een verhaal dat moeilijk te vergelijken valt met eerder werk van Okazaki dat eerder gericht was op de realiteit. Hier is het allemaal erg dromerig geschetst en speelt het zich af in een fantasiewereld Desondanks is ’12 mois’ een erg sterk opus dat de lezer zal ontspannen en meenemen naar een oord van levendige emoties.

Mari Okazaki maakt er hier ook haar werk van qua tekeningen. De pagina-indeling blijft volledig overeind deze keer, en de personages schitteren meer dan ooit. Dat belooft voor haar nog recentere werken.

’12 mois’ is een mooi verhaal waar je eens bij kan wegdromen. Ook de kortverhalen die elk volume vervolledigen zijn de moeite waard en dan heb ik het vooral over ’12 heures’ dat zeker niet mag beschouwd worden als een opvullertje en allesbehalve zou misstaan in een bundel kortverhalen zoals ‘Le Cocon’. Mari Okazaki blijft top, en blijft ons vooral verbazen met haar talent.