Interview met Aimée de Jongh

25 februari 2007 door Koen Smet

Het eerste wat opvalt aan dit magazine is natuurlijk de uiterst geslaagde mascotte die ons voorblad opfleurt. De mascotte werd getekend door Aimée de Jongh, een jonge Nederlandse met enorm getalenteerde handen. Mangaheuvel gelooft rotsvast in het talent van Aimée en we zijn dan ook verheugd dit leerrijk interview te kunnen aanbieden aan onze lezers.

Iemand als jij die strips tekent moet een dubbel talent hebben: tekenen en scenario. Waar ben je het liefst mee bezig? Heb je al eens samengewerkt met een scenarist zodat je je enkel op het tekenwerk moest concentreren? Ik doe beide graag, maar mijn talent ligt meer bij het tekenen dan scenario schrijven. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ik heel weinig boeken lees en films kijk. Als ik al boeken koop zijn het strips… Ik ben wel goed in het bedenken van scenario’s die een vreemd gevoel bij je achterlaten… dus een open einde, of een onopgelost mysterie, of een bepaald verband met het begin van de strip. Dat ligt dan ook meer aan het goed doorzien van de situatie en de personages, dan een echt goed verhaal kunnen schrijven. Binnenkort ga ik voor het eerst een verhaal maken met een scenarist. Op mijn planning staan op dit moment twee uitgaven met Johan de Rooij, een scenarist die al met veel grote namen in de Nederlandse stripwereld heeft samengewerkt. Eén verhaal wordt een horrorstrip voor een horrorbundel van een heleboel Nederlandse striptekenaars. De andere is een tragisch liefdesverhaal dat we zelf gaan uitgeven. Er zijn nog geen concrete plannen hiervoor, maar het is zeker dat het (ooit) komt. Bovendien ga ik samenwerken met Michael Minneboo voor een ander liefdesverhaal. Dit wordt voorlopig alleen een webcomic, maar als het populair wordt zal het ook uitgegeven worden in boekjes.

Wat zijn je directe toekomstplannen? Het komende jaar zit ik in mijn examenjaar, dat betekent dat ik bijna van de middelbare school af ga en de echte wereld in kan! Ik weet nog niet precies wat ik daarna ga doen. Studeren, jaartje niks doen, jaartje werken… ik heb zoveel mogelijkheden! Waarschijnlijk ga ik na mijn middelbare school naar de Kunstacademie in Breda, om daar animatie te studeren. Tussendoor wil ik dan ook nog steeds freelance opdrachten doen. En natuurlijk mezelf verbeteren!

Op welke manier zie je je talent als tekenaar een rol spelen in je verdere leven? Kan je er je beroep van maken in Nederland? Tot nu toe heb ik via het tekenen veel mensen ontmoet en heb ik veel vrienden gemaakt. Dat vind ik een van de leukste dingen aan het striptekenen: alle inspirerende vrienden die je erdoor leert kennen. Tja, en natuurlijk wil ik graag geld verdienen met tekenen. Dan zal mijn verdere leven voor het grootste deel bestaan uit schetsen, inkten, scannen en CG… en dat lijkt me op zich wel wat! Of ik er veel mee ga verdienen is een tweede, want in Nederland zijn maar weinig mogelijkheden voor onze soort. Ik zou na mijn studie dan ook graag naar Amsterdam of Londen (of een andere grote stad) willen verhuizen om de grotere opdrachtgevers beter te kunnen bereiken.

Een woordje advies voor lezers die graag willen beginnen tekenen? Een belangrijk advies: oefenen! Als je dagelijks oefent, leer je sneller en beter tekenen dan wanneer je het enkel doet wanneer het je uitkomt. Daarnaast: teken veel na! Alles wat je natekent wordt automatisch een beetje in je hersenen opgeslagen. Als je dan een keer die figuur of dat object zonder voorbeeld gaat tekenen, komt er altijd iets van dat nagetekende plaatje bovendrijven. Zo leer je in no-time essentiële dingen als auto’s, fietsen en jurken tekenen, en als je het vaker doet ook anatomie en gezichten. Natekenen heeft bij mij beter gewerkt dan les krijgen of bepaalde regeltjes volgen. Een laatste tip: kijk eens wat verder! Blijf niet bij één tekenaar hangen, of één stijl (manga), maar probeer ook andere dingen uit. Amerikaanse strips, westerse strips misschien… Zo ontwikkel je een eigen stijl, en daar gaat het natuurlijk om. Succes ermee iedereen!

Aimée de Jongh vind je terug op het internet op volgend adres: http://www.iamshotaro.com Aimée maakt ook deel uit van Cheesecake Studio, een doujinshi circle die hun thuishaven op het internet hebben op volgend adres: http://www.cheesecake-studio.com

Maar er is meer. Bij Uitgeverij BeeDee verscheen onlangs “Aimée TV” – het eerste professionele boekje van Aimée waarin ze zichzelf portretteert als een tv-presentatrice bij een mangashow. Mis dit niet!

Gegevens: ISBN: 90-77331-42-5 aan € 9,95.

Interview afgenomen najaar 2006