Fansubs, Bootlegs en DVDs

5 februari 2004 door Koen Smet

Iedereen die gebeten is door anime weet dat anime uitkomt op DVD en op “fansub”. De vraag is natuurlijk wat zijn die fansubs juist, en wat doe je best, fansubs of DVD. Eerst wat over fansubs. Om te weten wat een fansubbed anime is kan je gewoon letterlijk vertalen, het is een “door fans ondertitelde anime”. Zijn fansubs legaal? Neen, natuurlijk niet! Waarom bestaan ze dan? Wel daar zijn twee redenen voor. De eerste reden is pure piraterij. Iemand koopt of huurt een DVD, zet hem in een kleiner (en dus minderwaardig) formaat en verspreidt hem op het internet. Dit is te vergelijken met het verspreiden van illegale muziek op het internet. Niet goed te keuren dus.

De tweede reden is een veel aanvaardbare reden. Veel anime komt enkel in Japan uit op televisie. Niet iedereen kan Japanse televisie bekijken, en dan nog, als het zou kunnen blijft het enkel bij kijken. Japans is niet meteen onze tweede taal. Dus zijn er een paar gemotiveerde fans, die wél Japans kennen en die zo goed zijn om series op te nemen van de Japanse tv-stations. Die afleveringen vertalen ze dan en stellen ze beschikbaar van andere fans. Fansubs mogen niet verkocht worden en fansubbers staan er ook op dat afleveringen niet meer verspreid worden zodra ze op DVD beschikbaar zijn. Zodra een serie op DVD verschijnt zal de serie door de fansubber ook stopgezet worden.

Waarom zou je die DVDs nog kopen als je ze evengoed op gratis fansubs kan zien? Wel, daar is een zeer eenvoudige en goede reden voor. De kwaliteit van fansubs laat vaak te wensen over. Vroeger liep het vaak mank met de beeldkwaliteit, dit is echter beter geworden met de jaren. Waar het blijft misgaan met fansubs zijn de vertalingen. De mensen die fansubs maken zijn vrijwilligers, ze moeten dus roeien met de riemen die ze hebben. Mensen die goed genoeg Japans kennen, die op de hoogte zijn van Japanse woordspelingen, die de verschillende dialecten snappen, groeien nu eenmaal niet aan de bomen.

Fansubs zijn dus erg interessant om een serie te ontdekken, om er van te genieten is een DVD veel beter. Een DVD heeft schitterende beeld- en geluidskwaliteit en is veel beter vertaald dan om het even welke fansub. Jammer dat anime op DVD met Nederlandstalige ondertitels niet echt populair is. Een bedrijf dat zich er wel aan gewaagd heeft is DYBEX.
Dat ze met kop en schouders boven de concurrentie (als die er al is) uitsteken, heeft als voordeel dat ze erg grote titels kunnen uitbrengen. We denken dan aan Cowboy Bebop, FLCL, Hellsing, Rurouni Kenshin, Serial Experiments Lain en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daarbij komt dan nog dat DYBEX vrij lage richtprijzen hanteert. Jammergenoeg hanteren de winkels vaak veel hogere prijzen. De laatste tijd zijn er ook een aantal andere Franse uitgevers, zoals Kaze, die beginnen door te krijgen dat Belgen en Nederlanders ook anime kijken. Het aanbod anime DVD’s kent dus gelukkig uitbreiding.

Maar als koper moet je oppassen. Anime is een groeiende markt, en dus hebben veel mensen geld geroken. Iedereen wil een graantje meepikken. Pas dus goed op als je anime koopt. Want zelfs als je DVD’s koopt is het niet zeker dat je echte DVD’s koopt. Sommige mensen zetten fansubs weer om in DVD formaat (weer eens kwaliteitsverlies) en verkopen de fansubs op DVD in een mooi hoesje. Je denkt dan dat je een DVD van je favoriete serie gekocht hebt, maar je hebt een ordinaire bootleg in je bezit. Als je DVD enkel Japans gesproken is, en de enige ondertitels Koreaans en Engels zijn dan kan je maar beter van je koop afzien. Bootlegs zijn niet goedkoper dan een echte DVD, enkel slechter van kwaliteit. Als je dan toch geld uitgeeft aan een DVD dan heb je liefst dat die DVD binnen een paar jaar nog te bekijken is. Een afschilferend schijfje is dan niet echt welkom. Je zoekt dus best naar het logo van een gekende verdeler (zoals DYBEX of Kaze) op de DVD die je koopt.

Koop je bootlegs, dan zit je niet enkel met lagere kwaliteit en slechte vertalingen, je steunt er ook een hoop criminelen mee! Als je originele DVD’s koopt steun je de makers ervan, zodat nog meer anime kan volgen. Wij weten dus wel wat kopen!