Akira Toriyama

30 januari 2004 door Koen Smet

Akira Toriyama werd geboren op 5 april 1955 in de omgeving van Aichi. Deze succesvolle mangaka heeft de manga vernieuwd door er zijn gekende humoristische noot aan toe te voegen.

In 1978 publiceert Toriyama zijn eerste manga. Het gaat om ‘Wonder Island’ die geprepubliceerd werd in het weekblad ‘Weekly Shonen Jump’. Het succes van deze reeks is echter beperkt. Het is slechts in 1980 met de start van ‘Dr. Slump’ dat de carrière van Toriyama echt gelanceerd wordt. Het verhaal waarin de robot met het uiterlijk van een klein meisje, Aralé, de hoofdrol speelt is een enorm succes en Toriyama tekent maar liefst 18 volumes van deze humoristische manga. Bovendien werd de reeks reeds na enkele hoofdstukken bewerkt tot een tekenfilm door Toei, de grootste Japanse animatiestudio. De tekenfilm werd gedurende vijf jaar uitgezonden en telt meer dan 243 afleveringen, een uitzonderlijke levensduur voor een tekenfilm.

We zouden kunnen denken dat Toriyama met Dr. Slump zijn meesterwerk had afgeleverd, en dat het zijn meest bekende manga zou blijven, maar Toriyama hervalt en slaagt erin een nieuw meesterwerk te creëren.

In 1984 lanceert Akira Toriyama Dragon Ball. Deze serie zal het reeds uitzonderlijke succes van Dr. Slump nog overtreffen. In het begin was het de bedoeling dat de reeks een hedendaagse parodie werd op oude Chinese legendes, maar al snel evolueert het verhaal van het kleine jongetje met de apenstaart naar een actieserie getint met sciencefiction elementen.

In 1986 begint Toei met de tekenfilm gebaseerd op de manga Dragon Ball. De serie zal uiteindelijk 153 afleveringen tellen. Nadien gaat de tekenfilm gewoon verder maar dan onder de naam Dragon Ball Z, terwijl de manga gewoon blijft doorgaan onder de naam Dragon Ball. Toch volgen beiden hetzelfde verhaal en de reden voor de naamsverandering van de tekenfilm is nooit echt duidelijk geworden.

Maar Toriyama wordt zijn favoriete serie beu. Hij kan niet meer leven onder de druk van zijn uitgever en vindt de nieuwe wending van het verhaal waarin onze helden alsmaar sterker worden te ver gaan. In 1995 stopt hij met het tekenen van Dragon Ball. De mangaka houdt ermee op na 42 volumes en 10 jaar wekelijkse prepublicatie.

Toei ziet het echter niet graag gebeuren dat hun kip met de gouden eieren wordt stopgezet en gaat gewoon verder met nieuwe episodes. De naam van de serie wordt herdoopt in Dragon Ball GT en brengt avonturen van Goku en zijn vrienden die nooit verschijnen in de manga.

Toriyama concentreert zich momenteel op kortverhalen omdat hij niet meer wil beginnen aan een nieuwe langdurige reeks. Bij een eventueel commercieel succes is de druk van de uitgeverij immers immens groot om de serie tot in het oneindige verder te zetten, ook al is het verhaal uitgemolken. Vergeet niet dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat het verhaal van Dragon Ball over 2000 pagina’s verteld zou worden. Uiteindelijk werden het er onder druk van de uitgever maar liefst 7000 !

Toriyama is niet alleen een van de meest gekende mangaka in Japan, maar is ook een ster in het buitenland vermits het de tekenfilmserie Dragon Ball is die de manga gelanceerd heeft in de meeste landen waar manga nu gekend is.

Ook in het Nederlands is Dragon Ball de eerste manga die succesvol is. Glénat zou 12.000 exemplaren verkopen van elk nieuw deeltje wat toch een mooi succes is voor ons taalgebied. En ook de tekenfilm blijkt aan te slaan als we zien hoeveel keer deze herhaald wordt…