Yakitate! Japan

Yakitate! Japan

Studio: Sunrise
Jaar: 2004
Afleveringen: 0
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Japan is zondermeer hét stripland bij uitstek. In België en Frankrijk hebben we nochtans ook een echte stripcultuur, maar inzake genres komen we toch tekort als we het vergelijken met de Japanners. Een voorbeeld? In Japan is er bijvoorbeeld een florisserende markt voor manga’s over koken en eten. Jawel, koken en eten…

“Yakitate! Japan” is begonnen als een manga en nu is er dus ook een anime van. De reeks van Takashi Hashiguchi gaat over een jongen wiens levensdroom het is om een befaamde bakker te worden. En slagen zal hij, want boordevol energie vertrekt hij naar Tokyo om bij de grootste bakkerij van de hoofdstad aan de slag te gaan.

Maar het verhaal begint met een flashback die ons doet kennismaken met de beweegredenen van Azuma Kazuma – dat is de naam van het hoofdpersonage. Zijn grote zus is een liefhebster van brood, maar Azuma en zijn grootvader zweren bij rijst. Zijn grootvader is rijstboer en geen haar op zijn hoofd dat er aan denkt een ontbijt bestaande uit brood tot zich te nemen. Op een dag neemt big sis haar broertje mee naar een bakkerij en daar zal het jongetje kennismaken met de zalige smaak van een warmgebakken brood. Hij is meteen verkocht!

Azuma Kazuma zal meer en meer naar die bakkerij gaan en de bakker staat hem toe af en toe zelf een broodje te bakken. De opmerkzame ogen en smaakpapillen van de bakker komen er al snel achter dat de jongen bezit over ‘solar hands’, warme handen die het kneden van brood veel gemakkelijker en sneller doet verlopen. The boy is gifted!

Azuma Kazuma zal nu aan de zijde van zijn zus strijden om brood in hun huis binnen te brengen als voedselvoorziening, maar zijn grootvader is niet tevreden met het eerste het beste, en het zal zweet, bloed en tranen vergen om hem te overhalen!

Zo begint het dus allemaal voor Azuma Kazuma. Hij zal uiteindelijk zijn grootvader weten te overhalen, en zal er al snel op uittrekken om een grote bakker te worden. Telkens weer vindt hij nieuwe broden uit, of nieuwe manieren om een bestaand brood een persoonlijke touch te geven.

De sterkte van de manga ligt vooral bij de humor en de verschrikkelijk gekke bekken die de personages bij momenten trekken. In de anime komt de humor echter totaal niet over. De personages trekken nog wel bekken, maar gek zijn ze allesbehalve. Als je de humor van Yakitate! Japan weghaalt, dan blijft er slechts een zwak reeksje over en de anime scheert dus geen hoge toppen.

Yakitate! Japan is interessant voor de hongerige kijker maar doordat de humor te wensen overlaat in de anime verliest deze reeks de charme die je wel terugvindt in de manga. Een gemiste kans!