Wolf’s Rain – vol. 1/7 (eps. 1-4)

Wolf’s Rain – vol. 1/7 (eps. 1-4)

Studio: Bones
Jaar: 2003
Afleveringen: 30
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het is altijd leuk te zien dat er in ons taalgebied meer en meer aandacht wordt besteed aan manga en anime. Nekotachi is één van de anime-uitgeverijen die zich richt tot de Nederlandstalige fan. Ze werken nauw samen met het Franse Beez dus schrik niet als je op de DVD’s van Nekotachi het logo’tje van Beez ziet. It’s completely normal. Een DVD van Nekotachi is dan ook wat hier besproken wordt.

Een oude legende verhaalt over de nu reeds 200 jaar uitgestorven wolven. Volgens de overlevering zijn het enkel wolven die de weg naar het paradijs kunnen vinden. Zij hebben hierbij wel de hulp van een bloemenmeisje nodig. Zij zal hen de weg wijzen. De weg naar het paradijs is echter enkel te vinden als het einde van de wereld nabij is…

Wolf’s Rain handelt over vier wolven die op zoek gaan naar het paradijs. Het verhaal speelt zich af in een desolate wereld waarin het moeilijk vertoeven is. Wolven zouden dan wel reeds 200 jaar geleden zijn uitgestorven, maar toch zijn er nog steeds mensen die geloven dat de wolf zich tussen de mensen begeeft. En gelijk hebben ze. De wolven hebben geleerd zich in de gedaante van mens te vertonen aan de wereld. Enkel wanneer ze een mens aanraken zal deze de wolf in ware gedaante zien. Ook andere dieren zien door hun vermomming heen.

De vier hoofdpersonages ontmoeten elkaar in een stad waar ze een sterke bloemengeur waarnemen. Ze hopen er het bloemenmeisje te vinden die hen de weg naar het paradijs zal tonen.

Episode 1 – De Straathoek van het gehuil

We maken kennis met Tsume die een bende leidt die overval na overval pleegt. De laatste tijd lijden ze echter grote verliezen en meer en meer komen de bendeleden in opstand tegen hun afstandelijke leider. Terzelfder tijd maken we ook kennis met Quent, een ex-sheriff die samen met zijn hond op zoek is naar wolven. Hij is er immers van overtuigd dat er nog steeds wolven onder de mensen leven en dat deze maar best zo snel mogelijk uitgeroeid worden.

Episode 2 – Toboe, hij die niet huilt

Kiba is nog steeds geïntrigeerd door de bloemengeur in het laboratorium waar hij gevangen zat. Hige die Kiba leert hoe hij zich onder mensen moet gedragen is het er niet mee eens, maar toch wilt Kiba terugkeren naar het laboratorium om er op onderzoek te gaan. Beide weten dat ze een risico nemen maar wat ze er vinden overtreft hun stoutste verwachtingen. Onder hun ogen ontvoert een vreemde man het meisje dat aan de oorsprong ligt van de vreemde bloemengeur in de stad.

Episode 3 – Bad fellow

In deze episode komen we meer te weten over de legendes die het verhaal doorkruisen. Volgens de Legende van de Rode Maan zijn wolven de boodschappers van God en is de mens geschapen uit een wolf. We komen meer te weten over de geheimzinnige Nobelen die de scepter zwaaien op deze wereld. En de tijd is ook aangebroken om de vier wolven elkaar te laten ontmoeten. Kiba en Hige komen in contact met Tsume en de kleine Toboe. Tsume wordt echter nog steeds achtervolgd door de autoriteiten en de wolven moeten op de vlucht slaan om hun hachje te redden.

Episode 4 – De littekens van de wildernis

De vier wolven zijn de stad uit geraakt en gaan op zoek naar het paradijs. Het is echter een lange, zware weg en weten ze wel waar ze heen moeten? Al snel komen ze erachter dat het leven buiten de stad enorm gevaarlijk kan zijn. Wanneer Tsume en Toboe levensgevaarlijk bedreigd worden in de ruïnes van een verlaten militaire basis is het Kiba die hen ter hulp snelt. Misschien wordt het tijd om de banden tussen de vier wat aan te spannen? Of toch niet?

Op deze eerste DVD maken we kennis met de vier wolven die op hun beurt met elkaar kennismaken. Iets wat niet altijd even gemakkelijk is want het zijn vier verschillende, sterke karakters wat natuurlijk wel eens botst. Ze streven ook allemaal hun eigen doel na en hebben hun eigen verleden dat ze met zich meetorsen. Een korte voorstelling is hier aan de orde.

Tsume (Klauw) is de eerste wolf waarmee we kennismaken en is een stoere kerel. Alles laat hem koud en hij geeft om niets of niemand. Of probeert hij zich zo te beschermen tegen teleurstellingen?

Kiba (Hoektand) is de witte wolf die ook al in de introductie te zien is. Even knap als mens dan als wolf is hij vooral erg trots een wolf te zijn. Een mensenvorm aannemen vindt hij wat minnetjes. Het is hij die de aanzet geeft op zoek te gaan naar het paradijs.

Hige (Snorhaar) heeft een sterk ontwikkeld reukorgaan en gebruikt dat vooral om op zoek te gaan naar eten, want dat is wat hij het liefste doet.

Toboe (Huil) is de jongste van de vier en is grootgebracht in een warme, beschermende omgeving wat hem het zachtste maar ook het fragielste karakter van onze wolven geeft. Hij is het die Tsume’s harnas probeert te doorbreken.

In dit eerste volume worden we langzaamaan voorgesteld aan de personages zodat we ons perfect kunnen inleven in het verhaal. Er rijzen genoeg vragen die ons bezighouden en ons doen snakken naar meer, zonder dat we daarom de draad verliezen van wat er allemaal gebeurt.

Wolf’s Rain is dus zeker een aanrader, ook al omdat de beelden enorm fascineren. De wereld ziet er goed uit maar het zijn vooral de natuurelementen die de sfeer bepalen. De zonsondergangen, maar ook de dieren en vooral de animatie van hun bewegingen benaderen de perfectie.

Wolf’s Rain was één van de eerste reeksen die ze bij Nekotachi uitbrachten, maar dat is er niet aan te zien. Alles is tot in de puntjes verzorgd en wat me vooral bekoort is de sterke vertaling en de mooi afgewerkte ondertiteling.

De conclusie kan dan ook kort zijn. Wolf’s Rain is een sterke reeks die iedereen die van een goed verhaal en mooie plaatjes houdt zal weten te appreciëren.