The Voices of a distant star

The Voices of a distant star

Studio: Makoto Shinkai
Jaar: 2002
Afleveringen: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We bespraken al eerder werk van Makoto Shinkai, namelijk “5cm per second”. Deze anime wist me enorm te bekoren dus ik was erg benieuwd naar ander werk van de man. “The voices of a distant star” is een ouder werk en zal de animefan wel bekend in de oren klinken onder de Japanse naam “Hoshi no Koe”.

Het verhaal begint op onze eigen blauwe planeet in het jaar 2046. Mikako en Noboru zijn beste vrienden en dromen van de ruimte. Terwijl Noboru hoopt dat hij en Mikako ook volgend jaar naar dezelfde school gaan kondigt het meisje aan dat ze de planeet verlaat. Ze heeft zich ingeschreven bij de Verenigde Naties om op ruimtereis te gaan met als doel wraak te nemen op aliens die Mars aanvielen. Beide vrienden zullen enkel nog per sms kunnen communiceren, maar Mikako’s reis brengt haar steeds dieper het heelal in en de sms’jes doen er alsmaar langer over om hun doel te bereiken…

Shinkai houdt van sciencefiction maar aangezien “5cm per second” realistisch van setting is, was dit m’n eerste kennismaking met Shinkai’s favoriete genre. Ook hier staat de liefdesgeschiedenis echter centraal. Geliefden die gedoemd lijken op elkaar te moeten wachten. Afscheid nemen en afstand overbruggen. Shinkai lijkt er een geliefkoosd thema aan te hebben. Zelfs de trein wordt hier evenzeer gebruikt als symbool, net als in “5cm per second”. Vreemd dat we in 2046 nog steeds met de trein reizen. Hopelijk rijden ze tegen dan ook hier even stipt als in Japan… Ook de GSM lijkt weinig geëvolueerd ten opzichte van het heden. Er staan daarentegen wel GSM-masten in de ruimte, dat is een handigheidje. Kortom, je moet de symbolen zien als symbolen en niet als anachronismen.

De animatie lijkt me iets minder sterk dan in “5cm per second” waar de tekeningen subliem waren, maar de setting er zich misschien ook meer toe leende om warme fotorealistische animatie te gebruiken. De ruimtegevechten zijn echter wel enorm overtuigend en beklijven enorm.

Je weet dat deze anime slechts 25 minuten duurt en je vraagt je als kijker dan ook al snel af hoe Shinkai dit tot een mooi afgerond geheel met een bevredigend einde zal maken. Toch slaagt Shinkai erin een verrassend en mooi afgerond einde aan z’n werk te breien.

“The Voices of a distant star” is een aanrader maar zal vanwege de scifi-elementen toch een minder breed publiek aanspreken dan “5cm per second” dat toegankelijker is. Het feit dat de anime slechts 25 minuten duurt en je wel een volledige DVD betaalt doet ook geen goed. Het ware leuk geweest mochten beide redelijk korte anime – 5cm per second & the voices of a distant star – op één DVD geperst zijn, maar de intrinsieke kwaliteit van beide werken mag je eigenlijk niet naar de prijs doen kijken.