Stellvia the Universe

Stellvia the Universe

Studio: XEBEC
Jaar: 2003
Afleveringen: 26
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

In het jaar 2167 werd de mensheid bijna uitgeroeid toen de aarde verzwolgen werd in een gigantische golf van elektromagnetische straling. Deze “First Wave” was het gevolg van de explosie van de supernova Hydrus Beta, 20 lichtjaar verder. We zijn nu 189 jaar later en het gaat weer goed met de aarde dankzij de vereende krachten van de vorige generaties. Dit is ook het jaar waarin Katase Shima (v) de aarde verlaat om te gaan studeren aan de Stellvia Space Academy. Het zal een bijzonder jaar worden, want na 189 jaar wachten en voorbereiden zal de mensheid het hoofd moeten bieden aan de “Second Wave”.

Het verhaal lijkt op het eerste zicht nogal cliché, het universum moet weer eens gered worden. Maar het verhaal behoudt zijn geloofwaardigheid en het tempo wordt 26 afleveringen lang op peil gehouden. Over de muziek kunnen we kort zijn, deze ondersteunt het verhaal perfect en de intro song blijft nog even nazinderen terwijl het verhaal op gang komt.

De animatie zelf is een mix van gewoon tekenwerk gemixt met 3d animaties voor de outdoor actiescènes. Op het 3d werk valt niets aan te merken, maar in de 2d zitten soms wat kleine foutjes. Zo wil het wel gebeuren dat de mond van een karakter niet beweegt als er gesproken wordt.

De uitwerking van de personages is goed gedaan en we komen geleidelijk aan steeds meer te weten over hun motivaties en achtergrond. Dit is vooral zo voor de vrouwelijke karakters, ook lichamelijk, want korte rokjes, strakke ruimtepakken en wulpse vormen zijn overvloedig aanwezig. Wat mij doet vermoeden dat de serie vooral gericht is op mannelijke kijkers.
De mannelijke karakters zijn er vooral om verliefd op te worden, want zelfs in het zicht van zo een grote gebeurtenis als de komst van de “Second Wave” heeft Katase af te rekenen met de typische problemen van een 16-jarig meisje: liefde, twijfel, jaloezie. Dit wordt soms wat overdreven naar mijn smaak, vooral in de tweede helft van het verhaal vloeien de traantjes bijna non-stop.

Maar de belangrijkste rede waarom ik dit een goede serie vind is, elke aflevering doet verlangen naar meer. Dat is voor mij persoonlijk een belangrijke indicatie dat het met de serie goedzit. Al bij al een goede serie, de moeite om te bekijken en zeker zijn 7 punten waard.