Saint Seiya

Saint Seiya

Studio: Toei
Jaar: 1986
Afleveringen: 114
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

"Leeees chevaliers duuu zodiaaa-haaa-queeeh, s’en vont toujours à l’attaque, en chantant une chanson bien haut, c’est la chanson DES HEROS!” Wie stond er vroeger niet op met deze theme song? Gezongen door de enige echte Bernard Minet, zelf ook amateurheld, maar dan van ‘Les Musclés’, weerklonk deze song telkens weer door onze boxen. “Les Chevaliers du Zodiaque” was een echte cultserie in Frankrijk, misschien zelfs nog meer dan in het land van origine. We bekijken hier even snel deze serie uit onze jeugd.

Saint Seiya – zoals de serie oorspronkelijk heet – is gebaseerd op de manga van Masami Kurumada, waarvan je ook een review kan lezen op deze site. Het draait allemaal rond een groepje pubers die de reïncarnatie van de godin Athena moeten beschermen. Natuurlijk worden zij hierbij geholpen door hun ‘armures’, oftewel hun harnassen. Die harnassen vormden trouwens de inzet van een heus merchandisingfenomeen. Er werden fortuinen betaald om toch maar dat zeldzame harnas in speelgoedvorm te hebben.

De harnassen zijn telkens weer gebaseerd op een constellatie. Seiya, het hoofdpersonage wordt beschermd door de constellatie van Pegasus, en zo heeft elke Saint zijn eigen harnas met specifieke wapens en kwaliteiten. Er is natuurlijk ook een orde in het Saints milieu. Seiya en zijn vrienden zijn bronzen Saints, maar je hebt ook zilveren en gouden Saints die natuurlijk sterker (zouden moeten) zijn.

De animatieserie volgt de manga nauwgezet, dus voor meer informatie over het verhaal lees je er best de mangareview op na. De serie, bestemd voor de televisie, werd zoals ook Dragon Ball, gemaakt door Toei Animation, een studio gespecialiseerd in de massaproductie van televisieseries.

Op een bepaald moment hadden ze echter de manga ingehaald en moest de studio op zoek naar een nieuwe verhaallijn om de reeks verder te kunnen zetten. Zo komt het dat de animatieserie een exclusieve verhaallijn heeft in vergelijking met de manga. Het Asgard hoofdstuk is enkel te zien in animatievorm en komt niet voor in de manga. En het moet gezegd, voor eenmaal moet dit hoofdstuk niet onderdoen voor de manga. Het blijft erg in de geest van de rest van de serie.

Het laatste deel van de manga – de episode over Hades die de serie afsluit – komt dan weer niet voor in de animatieserie. Het succes zwakte af en de budgetten waren er niet om nog een ganse saga over Hades op het scherm te brengen. Maar nu vijftien jaar en talrijke petities later, is het zover. Toei heeft dan toch besloten een einde te breien aan de reeks door 13 OAV’s uit te brengen die de Hades Saga in beeld zullen brengen. De fans kunnen nu met een gerust gemoed sterven!

Saint Seiya heeft een cultstatus die slechts weinige series kennen. Mede door het epische karakter van de reeks wordt dit nog eens extra in de verf gezet. Maar de reeks is toch al erg verouderd. De Amerikanen ontdekken nu ook Saint Seiya en ik vraag me af hoe de reeks daar onthaald wordt. Het zal een mooie indicatie geven hoe onze Saints de tand des tijds doorstaan hebben.