s-CRY-ed – vol. 1/6 (eps. 1-4)

s-CRY-ed – vol. 1/6 (eps. 1-4)

Studio: Sunrise
Jaar: 2002
Afleveringen: 26
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We gaan door met onze reviews van anime uitgegeven, bij Nekotachi, en deze keer is het de beurt aan s-CRY-ed. Zoals wel vaker winkelt Nekotachi bij Studio Sunrise, want onder meer Witch Hunter Robin en Gundam Seed komen ook uit die stal. Vermits deze twee series hier lovende kriteken kregen, keek ik dan ook uit naar hoe s-CRY-ed het er vanaf zou brengen.

Een grote aardbeving teisterde Japan nu 22 jaar geleden. Een ganse streek werd zowaar afgesneden van het vasteland en ging vanaf dan door het leven onder de naam Lost Ground. Deze geografische verandering was echter niet het enige waarmee de Japanners te maken kregen. Ongeveer 2 % van de mensen die geboren werden in die regio ontwikkelden specifieke superpowers waaraan al snel de naam Alter werd gegeven.

De regering zag in elke Alter gebruiker echter een potentieel gevaar en creërde een speciale politiemacht, HOLD, die de Alter gebruikers van Lost Ground moest controleren. Al snel bleek dit niet afdoende te werken en trainde men speciale HOLY krachten. Dit waren Alter gebruikers die al dan niet vrijwillig hun krachten ten goede van de heersende macht zouden gebruiken. Een leger Alter gebruikers die andere Alter gebruikers in bedwang moet houden. Voer genoeg voor een 26-delige anime!

Episode 1 – Kazuma

In deze eerste episode maken we kennis met Kazuma, een Native Alter – een Alter-gebruiker die op Lost Ground leeft en niet bij de troepen van HOLY behoort. Hij verdient zijn boterham door hier een daar het vuile werk op te knappen gebruik makend van zijn krachten. In deze aflevering volgen we enkele ‘klusjes’ die Kazuma moet afhandelen en die hem op het einde niet alleen in contact brengen met een mede-Alter gebruiker, maar ook met de mysterieuze HOLY organisatie.

Mooi is ook hoe het begin en het einde van deze eerste episode gelinkt worden aan elkaar door een droom die verteld wordt door Kanami, een jong weesmeisje waarmee Kazuma samenleeft. Het wordt een procédé dat de rest van de serie zal kenmerken.

Episode 2 – Ryuhou

We maken een kleine sprong terug in de tijd voor deze tweede episode… HOLY beweert dat ze niet op de Alters jagen, maar dat ze hen juist willen beschermen. Of ze hun woorden ook kracht bijzetten met navenante daden valt echter nog af te wachten.

Het is nu 22 jaar geleden dat Lost Ground afscheurde door een enorme aardverschuiving en nog steeds is het een raadsel hoe dit alles is kunnen gebeuren. Mimori Kiryu is een briljant wetenschapster die de oorsprong van die aardverschuiving onderzoekt, en waar kan je dat beter doen dan op Lost Ground zelf, denkt ze. Maar ze heeft duidelijk ook een meer persoonlijke reden om naar Lost Ground te trekken…

Het einde van deze tweede episode die wordt bekeken vanuit het standpunt van Mimori loopt samen met het einde van episode 1. Mooi gedaan, en direct een opstapje naar episode 3…

Episode 3 – HOLY

We beginnen met een inleiding die zich zes jaar geleden afspeelde en komen te weten
waarom Ryuhou niet echt gesteld is op Alter gebruikers… We keren dan terug naar het heden waar Kazuma 'ondervraagd' wordt door HOLY. We maken een kleine link naar de flash-back van de inleiding en komen meer te weten over de ware beweegredenen van Ryohou. Kazuma is echter niet zomaar van plan de door HOLY uitgestippelde carrière-planning te volgen. Gelukkig heeft hij vrienden waarop hij kan rekenen om zich uit deze hachelijke situatie te redden, al heeft hij nu ook weer niet veel nood aan hulp.

Episode 4 – Big Magnum

We laten de stad even voor wat ze is en keren terug naar de wereld van Lost Ground. En daar zijn ze niet zo blij te horen dat de stad zal uitgebreid worden in noord-westelijke richting. Niemand minder dan klasse C Alter George Tasunami wordt opgedragen de leden van HOLD te beschermen in hun taak Inners te ontvoeren en hen aan het werk te zetten. Bij zijn laatste opdracht vielen echter vele doden en gewonden. Kimishima heeft echter opgeschept over Kazuma "hij die uit de handen van HOLY ontsnapt is" en zal er voor zorgen dat de vrede wederkeert. Dat hij hiermee de knappe Ayase een dienst bewijst is natuurlijk mooi meegenomen!

Deze vier episodes van s-CRY-ed geven al duidelijk aan dat de serie een actievolle weg zal bewandelen. Toch worden er tips opgelicht over het verdere verloop van het verhaal die ons doen hopen op net dat tikkeltje meer diepgang dan wat we hier te zien kregen.

De Alter krachten zijn altijd uniek. Niet elke Alter gebruiker beschikt over dezelfde kracht en telkens weer zijn er andere mogelijkheden met de verschillende krachten. Vele zijn offensief gericht maar andere doen bijvoorbeeld voorwerpen in water veranderen. Het geeft natuurlijk een extra facet aan de personages.

De personages zijn trouwens mooi uitgewerkt. Vooral HOLY leden Sherrice en Cougar stelen vaak de show met hilarische tussenstukken. Ze zorgen voor de nodige ademruimte tijdens de actievolle momenten.

Ook de decors zijn telkens weer afwisselend. Je hebt de steden waar het gezellig vertoeven is – behalve voor Alter gebruikers – maar je hebt ook het af en toe desolate landschap van Lost Ground waar iedereen moet bikkelen om te overleven.

Het character design is erg typisch en zal niet iedereen aanspreken. Sommige hoofden hebben immers erg specifieke trekjes waar je aan moet wennen. Gelukkig niets onoverkomelijk.

S-CRY-ed is dus een serie die zich volop geeft om de kijker te bekoren en daarin ook wel slaagt, maar we verwachten in de loop van de reeks toch nog wat meer diepgang in de plot, zodat de reeks het label van “aangenaam tijdverdrijf” kan overstijgen. De sterk uitgewerkte wereld en de karaktersterkte van de personages moeten hierbij de troeven worden.