Platonic Chain

Platonic Chain

Studio: ACiD inc.
Jaar: 2002
Afleveringen: 24
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ergens in de verre of nabije toekomst. Er bestaat een soort website op het internet waar je alle informatie kan vinden over om het even welke persoon. Het hele systeem heet "Platonic Chain". Toevallig krijgen drie meisjes, Hitomi, Rika, en Kanae, met hun GSM toegang tot deze website. Ze gebruiken de website om gegevens te verkrijgen over andere mensen, over jongens, enz.

Platonic Chain bestaat uit 24 episodes van elk vijf minuten. Vrij banale verhaaltjes, niets speciaals. Waarom bespreek ik de anime dan? Wel, omwille van het zeer unieke karakter van de animatie. De volledige serie is namelijk in 3D gemodelleerd en daarna gecelshaded. Wat wil dat in godsnaam zeggen? Eenvoudig gezegd: de serie is zo realistisch mogelijk 3D opgebouwd, en dan zo ingekleurd dat het toch weer 2D lijkt. Het resultaat is opmerkelijk. Bewegingen en werelden zijn erg realistisch, zo realistisch dat het soms vreemd aandoet voor een 2D anime. De serie was dan ook meer een grafisch experiment dan een echte serie. Er is zelfs "wetenschappelijke" aandacht aan geschonken op de prestigieuze computer graphics beurs SIGGRAPH in 2001.

Zoals duidelijk is zijn de 24 episodes niet echt de moeite om te bekijken vanuit een puur anime standpunt. Uitzondering op dit geheel is de extra aflevering "Platonic Chain – Web". Deze langere aflevering is pakkend en
schokkend. Tel daar de unieke animatiestijl bij op en je krijgt een anime-pareltje.

Samengevat kan ik stellen dat de anime liefhebber enkel "Platonic Chain – Web" zou moeten zien. De andere afleveringen zijn enkel voor mensen die gepassioneerd zijn door computer graphics.