Planetes – vol. 6/6 (eps. 22-26)

Planetes – vol. 6/6 (eps. 22-26)

Studio: Sunrise
Jaar: 2003
Afleveringen: 26
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Nekotachi heeft reeds enkele echt sterke reeksen in hun catalogus. Denken we maar aan Witch Hunter Robin en Wolf’s Rain. Maar als we één reeks moeten uitkiezen die met kop en schouders boven al de rest uitsteekt, dan kiest de Heuvel toch voor het majestueuze PlanetES.

Het verhaal gaat over een groepje mensen zoals u en ik die in de ruimte afval ruimen. De personages hebben elk hun eigen leven, hun eigen persoonlijkheid en vooral hun eigen dromen. Met deze zesde DVD komt de reeks tot z’n einde. We bekijken even van naderbij hoe dit alles verloopt…

Phase 22 – Exposure

Met een al dan niet verrassende onthulling betreffende Hakim start deze episode. Maar ook Chensins masker valt eindelijk af. En Claire en Hachi worden meegezogen in de problemen rond Hakim in deze bewogen aflevering.

Phase 23 – Debris cluster

De eerste INTO top buiten de aardse atmosfeer heeft alle veiligheidsdiensten gemobiliseerd. Wat natuurlijk wel betekent dat de Von Braun achterblijft met een minimale beveiliging. Potentieel doelwit voor de Ruimtebeschermers?

Phase 24 – Love

De machtsstrijd tussen de INTO en de Ruimtebeschermers kent een climax als de terroristen de Von Braun willen laten neerstorten op de grootste stad op de maan. Bezwijkt de INTO of kunnen Fee en haar team nogmaals voor een mirakel zorgen?

Phase 25 – The lost

De crew voor de Von Braun is gekozen. Hachimaki behoort tot de 18 gelukkigen. Maar sinds de aanslag gedraagt hij zich erg vreemd… Ook voor Tanabe had de aanslag van de Ruimtebeschermers zware gevolgen.

Phase 26 – And the days we chance upon

Hachi en Tanabe maken voor het laatst samen een ruimtewandeling met de debris sectie. Snif, snif… The End.

Op deze laatste DVD staat er nog veel te gebeuren. De relatie tussen Hachi en Tanabe kent een absoluut dieptepunt en het is heel lang de vraag of ze er ooit nog gaan uitkomen. Of alvast hoe dit gaat gebeuren.

Ook de ontwikkelingen met de Ruimtebeschermers kennen nog een heleboel verrassende wendingen. Deze belangrijke subplot is ook nergens zwart-wit. Je stelt je soms wel eens de vraag wie er nu echt wel aan de goede kant staat.

Het einde op zich is ook geslaagd te noemen. De plotlijnen worden allemaal verweven tot een mooi geheel, en iedereen komt nog een laatste keer aan bod.

PlanetES is net zoals de manga een cultreeks geworden. Ze heeft zich onderscheiden door niet blindelings de manga te volgen maar eigen accenten te leggen zonder daarom aan de identiteit van de manga afbreuk te doen. De anime staat als een geheel op zich en is een voorbeeld hoe je een prachtige adaptatie kan maken. Verplichte kost voor iedereen!