Planetes – vol. 5/6 (eps. 18-21)

Planetes – vol. 5/6 (eps. 18-21)

Studio: Sunrise
Jaar: 2003
Afleveringen: 26
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

PlanetES kreeg hier bij z’n laatste twee reviews een topscore van 9,5/10 wat er op wijst dat ik deze reeks wel erg hoog inschat. Ik kan dan ook enkel hopen dat genoeg mensen de weg naar deze topserie vinden!

Voor de nieuwkomers wegwijs te maken in het basisverhaal kopieer ik even snel de inleiding die Nekotachi bij deze reeks meedeelt.

“In het jaar 2068 gebeurt er een ongeluk in de ruimte waarbij een klein schroefje een intercontinentale shuttle raakt en alle passagiers in de cabine omkomen. Dit vestigt de aandacht van de mensheid op de problematiek van het ruimteafval, het space debris, en de noodzaak om dit probleem aan te pakken.”

We maken dan een sprong in de tijd en volgen in 2075 een team dat dergelijk ruimteafval opruimt. Hieronder volgt een klein woordje uitleg over de gebeurtenissen die plaatsvinden in de episodes 18 tot en met 21.

Phase 18 – Debris section’s last day

De baas van de 2de Divisie, Dolph, wordt overgeplaatst naar het Von Braun project. In zijn plaats komt de ouwe bekende Norman Schweimer die al onmiddellijk zijn stempel drukt op het beleid – dit met catastrofale gevolgen voor onze vrienden van de debris sectie.

Phase 19 – Endings are always…

De debris sectie is gered maar de testen voor mee te dingen naar een kostbaar plaatsje op de Von Braun, die een zeven jaar durende reis naar Jupiter gaat maken, zorgen toch voor een bedrukte sfeer bij de achtergebleven leden van Fee’s team.

Phase 20 – Tentative steps

Terwijl de gegadigden voor een plaatsje op de Von Braun zware en intense proeven moeten doorstaan die hen tot het uiterste drijven, verwelkomt de debris sectie een nieuw lid. Alhoewel… nieuw?

Phase 21 – Tandem Mirror

Deze aflevering luidt de terugkeer in van een oude bekende, jongeheer Colin, die nu echter door het leven gaat als inspecteur Clifford. Ondertussen wordt het ongeluk met de Von Braun toegeschreven aan terrorisme van de ‘Ruimtebeschermers’. Maar is dit ook echt het geval?

Deze DVD staat in het teken van de opleiding tot lid van de Von Braun enerzijds, en ruimteterrorisme anderzijds. Dat laatste zal trouwens in aflevering 21 een onverwachte apotheose kennen. De terroristen blijken immers dichterbij te zitten dan iemand ooit had kunnen vermoeden. Ze zijn enorm diep geïnfiltreerd in het systeem.

Deze DVD haalt dus alweer het erg hoge niveau waar we ons eigenlijk ook aan verwachten in PlanetES. Deze afleveringen zetten ook de eindstreep in naar het einde van de reeks. Of dat einde van een even hoogstaand niveau is als de rest van de reeks weten we na het bekijken van DVD 6. Tot dan!