Planetes – vol. 4/6 (eps. 14-17)

Planetes – vol. 4/6 (eps. 14-17)

Studio: Sunrise
Jaar: 2003
Afleveringen: 26
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

In mijn vorige Planetes review kon je lezen hoe de derde DVD me eindelijk volledig overtuigde van de kwaliteiten van deze serie als anime. Eindelijk kon ik me losrukken van de impact die de manga op me had nagelaten. Ik was dan ook benieuwd of deze sterke trend zich kon doorzetten op de vierde DVD die hier besproken wordt.

Phase 14 – Turning point

Na de vernietiging van hun vorige schip, de Toybox, krijgt het team van Fee een nieuw, beter model voor hun bewezen diensten. Ondertussen loopt het schema voor de afwerking van de Von Braun vertraging op. Claire begint immers foutjes te maken door haar hectisch programma.

Phase 15 – In her case

Hachi en Tanabe hebben hun eerste officiële afspraakje maar zoals verwacht wordt het geen rustig dagje uit. Het verleden van Edelgard komt op een vreemde manier de tortelduifjes verstoren.

Phase 16 – Ignition

Er gebeurt een ongeluk. Fee en de anderen vrezen dat Hachi een dodelijke dosis straling heeft opgelopen. Opgelucht halen ze adem als dit niet het geval blijkt te zijn, maar Hachi blijkt toch niet ongeschonden uit het ongeval te zijn gekomen. Hij lijdt immers aan het horror vacui syndroom waardoor hij de ruimte niet meer indurft.

Phase 17 – Why he is the way he is

Wernher Rocksmith brengt een bezoekje aan de debris sectie en heeft een wel erg opmerkelijk verzoek. Rocksmith is de leider van het Jupiter-project en het genie achter de Tandem Mirror motor die het Von Braun ruimteschip zal aandrijven.

Dit was een korte samenvatting van de vier episodes die ons bezighouden op deze DVD. En jawel, het niveau van de vorige DVD wordt zeker evenaard.

Het Jupiter-project met de Von Braun komt sterk naar voren. Het wordt ook duidelijk dat dit een buitenkansje is voor iedereen die begaan is met het ruimtereizen, Hachimaki op kop. In de eerste episodes van deze DVD gebeurt alles rond de Von Braun nog een beetje op de achtergrond, maar elke episode komt Jupiter figuurlijk dichterbij.

Ook de onderlinge relaties blijven belangrijk, maar op deze DVD is het toch de relatie Hachi-Tanabe die de kroon spant. Beide astronauten hebben elkaar eindelijk gevonden, maar het verloopt allemaal nog erg stroef.

Ook de problemen waarmee mensen in de ruimte geconfronteerd worden komen weer aan bod. Vooral in episode 16 komen we weer veel te weten over wat er allemaal kan gebeuren door ongelukken of langdurige verblijven in de ruimte.

En in de laatste episode maken we dan kennis met een wel erg uniek personage in de geschiedenis: Wernher Rocksmith. Hij draagt de verantwoordelijkheid van het Jupiter-project en de Von Braun maar zijn eigenwijze, soms harteloze aanpak zal vaak op protest stuiten. Maar wat doe je eraan? Een genie vervang je niet zomaar…

Deze vierde DVD van Planetes scoort weer enorm hoog. Hij boeit als geen ander en mag in niemands collectie ontbreken.