Planetes – vol. 3/6 (eps. 10-13)

Planetes – vol. 3/6 (eps. 10-13)

Studio: Sunrise
Jaar: 2003
Afleveringen: 26
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zoals jullie wel weten was ik een ongelooflijke fan van Planetes in manga. En de vele fans van de reeks zeiden dat de anime diens evenknie was ook al was het opzet wat anders. Na het bekijken van de eerste twee DVD’s waarop toch reeds 9 afleveringen stonden was ik maar gedeeltelijk overtuigd. Het was inderdaad wat anders, maar ik vond de anime bijna nergens het niveau halen van de manga. Ik begon een beetje te vrezen dat dit oordeel zich ging verder borduren gedurende de nog vier resterende DVD’s maar toen bekeek ik DVD 3…

Het moge duidelijk wezen dat de afleveringen op de derde DVD stuk voor stuk pareltjes zijn die het niveau van deze reeds degelijke reeks vele malen opkrikken. De trein lijkt eindelijk vertrokken, en ik ben er nu volledig van overtuigd dat de anime de manga geen oneer aandoet. Allerminst!

Phase 10 – A sky of stardust

Tanabe gedraagt zich vreemd, maar Yuri gedraagt zich misschien nog vreemder. Als de anjers in de Toybox verwelkt zijn, bestelt hij er nieuwe. Een rode draad in deze aflevering die typerend is voor de sfeer in Planetes. Het verleden en afscheid nemen staan centraal in deze episode.

Phase 11 – Boundary line

Er wordt een nieuw ruimtepak/ruimteschip aangeboden aan Technora, maar geen enkele sectie wil het testen. Het komt immers uit Eltanica, een gebied zonder ruimteprogramma. Dit alles is zonder de halve sectie gerekend!

Phase 12 – A modest wish

De ‘Ruimtebeschermers’ zijn een terroristische beweging die vindt dat de mens niet thuishoort in de ruimte. Ze slaan toe op de maan wanneer een deel van de halve sectie daar verblijft om de Toybox op te lappen…

Phase 13 – A view with rockets

Na de heldendaad van Fee in de vorige aflevering met de vernietiging van de Toybox tot gevolg, is de halve sectie technisch werkloos£. Hoshino keert terug naar zijn familie op aarde. Hij neemt Tanabe en Yuri mee. Ze maken kennis met de jongere broer van Hachi die graag sleutelt aan raketten.

De vier episodes die deze DVD telt zijn telkens weer intense momenten die me doen terugdenken aan de hoge kwaliteit van de manga. Het is echt uniek dat zowel de manga als de anime dergelijk hoog niveau kunnen halen.

Zowel voor de personages als voor de verhaallijn is deze DVD cruciaal. We komen eindelijk meer te weten over het verleden van Yuri, de relatie Hachi-Tanabe wordt uitgespit,… Allemaal elementen die de diepgang van de personages centraal zetten.

Langs de andere kant komen we ook enkele onderwerpen tegen die veel verder gaan dan de relationele beslommeringen tussen de hoofdpersonages. Terrorisme, ruimtepollutie, oorlog,… De reeks speelt zich dan wel af in de toekomst maar deze actuele problemen houden de mensheid ook dan nog bezig.

Deze DVD ziet het groots. Zowel het intieme gebeuren dat ons op persoonlijk vlak bezighoudt als de grootsere problemen die de mensheid bezighouden, worden in deze vier episodes aangekaart. En waar andere series zich vaak concentreren op één van die aspecten, loopt dit bij Planetes allemaal vlekkeloos door elkaar. Te goed voor woorden.