Planetes – vol. 2/6 (eps. 6-9)

Planetes – vol. 2/6 (eps. 6-9)

Studio: Sunrise
Jaar: 2003
Afleveringen: 26
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik las onlangs nog in de krant dat ruimteafval een alsmaar groter probleem wordt. Het internationaal ruimtestation kon tot nu toe telkens het vele ruimtedebris ontwijken, maar een Franse satelliet moest onlangs het onderspit delven. Sneller dan een kogel raast dit afval door de ruimte, en de gevaren worden alsmaar groter. Nog zonder dat we de ruimte bevolken lijkt deze oneindige ruimte al te klein!

Zoals jullie reeds weten uit de vorige review kaart deze anime dit probleem aan. We volgen nog steeds de debris-sectie die de ruimte moet ontdoen van alle afval dat er rondzweeft.

Phase 6 – The lunar flying squirrel

Hachimaki moet een pakje afleveren in een hotel, en zet ondertussen Tanabe af aan haar nieuwe woonst die de baas voor haar geregeld heeft. Daar blijken echter een bende freaky ninja's te leven… Even later krijgt Hachimaki in het hotel af te rekenen met een grote brand. Ninja technieken mogen dan wel verboden zijn, maar af en toe
komen ze nog eens van pas!

Phase 7 – Extraterrestrial girl

Hachimaki ligt nog steeds in het ziekenhuis op de maan na zijn ninja-perikelen van tijdens de vorige episode. Hij maakt er kennis met het ietwat bizarre meisje Nono dat hem doet vertellen over de aarde. Een andere interessante ontmoeting is die met de ruimteveteraan Roland, waaruit blijkt dat het niet echt gezond is om lang in de ruimte te leven…

Phase 8 – A place to cling to

De debris-sectie krijgt via via te horen dat Fee promotie gaat maken tot afdelingshoofd op de control sectie – die zoveel hoger in aanzien staat dan hun 'halve sectie'. Als ze een uiterst moeilijke opdracht krijgen besluiten ze deze aan te pakken zonder medeweten van Fee. Als dat maar goedkomt!

Phase 9 – Regrets

Er wordt een controle aangekondigd en de inspecteur die de debris-sectie onder handen moet nemen is een oude bekende voor het team. Het gaat namelijk om Gigart die nog sensei is geweest van Hachimaki. Het wordt een gelukkig weerzien, tot er iets misloopt bij wat een doorsnee missie moest worden.

De eerste DVD was reeds een schot in de roos, maar als fan van de manga moest ik toch even wennen aan de vele wijzigingen ten opzichte van de strip. Met deze tweede DVD heb je die aanpassingsfase niet meer en word je onmiddellijk ondergedompeld in deze typische Japanse anime.

Typisch Japans vooral door de ongelofelijke humor. Je zou het een scifi anime niet geven maar Planetes is echt wel grappig bij momenten. De eerste aflevering op deze DVD is volledig over the top! Maar ook in episodes waar het er ernstig aan toe gaat, komt die typische humor af en toe bovendrijven. Het kan even aanpassen zijn voor een leek, maar ik vind het alvast de ideale manier om zwaardere momenten mee af te lossen.

Want wees er maar van overtuigd dat die ernstige, realistische ondertoon ook bewaard blijft. In episode 7 bijvoorbeeld waar we meer leren over ruimteziektes en hoe we in de toekomst misschien gaan omgaan met het leven in de ruimte. Een beetje filosofie moet kunnen.

De DVD eindigt ook met een ijzersterke aflevering die misschien wel een opzetje biedt naar wat nog moet komen.

Deze tweede DVD van Planetes lost de hoge verwachtingen volledig in. Het is een reeks die een enorm ruim publiek kan aanspreken, en die ik aan iedereen kan aanraden. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat de rest van de reeks alleen maar in stijgende lijn mijn aandacht zal behouden. Klassieker!