Planetes – vol. 1/6 (eps. 1-5)

Planetes – vol. 1/6 (eps. 1-5)

Studio: Sunrise
Jaar: 2003
Afleveringen: 26
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De manga Planetes wordt hier hoog in het vaandel gedragen bij de Mangaheuvel crew. We zijn er allemaal fan van en we keken dan ook enorm uit naar wat de mensen van Sunrise met het scenario zouden doen. Vandaag kunnen we dankzij Nekotachi de eerste DVD met maar liefst vijf episodes onder de loep nemen.

De inleiding van het verhaal speelt zich af in 2068. Een ruimteveer wordt geraakt door een simpele vijs die in de ruimte ronddoolt. Alle passagiers komen om. Voor het eerst wordt de mensheid geconfronteerd met de gevolgen van al het debris dat in de ruimte rondzweeft. Hier moet dringend iets aan gedaan worden.

Het ruimteafval moet opgeruimd worden, dat is duidelijk. Er wordt een speciale sectie in het leven geroepen die zich hiermee specifiek zal bezighouden. Het is één van die secties waarvan we het leven zullen volgen: de debris-afdeling van Technora op ruimtestation ISPV-7.

Phase 1 – Outside the atmosphere

Ai Tanabe is pas afgestudeerd maar dat gebeurde niet met de nodige brio. Ze komt dan ook terecht bij -letterlijk- de vuilbak van het ruimteprogramma. Een onderbemande sectie met een bende weirdo's, en een pamperdragende astronaut. Zal het idealistisch groentje dat haar grenzen wilt verleggen in de ruimte hier wel aarden?

Phase 2 – Like a dream

Waarom de ruimte ingaan als je je kan bezighouden met de lotto? Iedereen heeft een droom en bij Hachimaki is dat het bezitten van een eigen ruimteschip. Daarvoor heeft hij echter geld nodig, veel geld. Lottowinst zou hem dus best wel van pas komen! Terwijl Hachimaki hoopt op de lotto maken zijn leeftijdgenoten carrière. Maar Hachimaki zal snel genoeg kans krijgen zich van zijn kant te bewijzen.

Phase 3 – Return Trajectory

Werken in de ruimte is natuurlijk niet ongevaarlijk. Daarom is het belangrijk een testament op te stellen en een levensverzekering af te sluiten. Maar soms lijkt het alsof de verzekeringsagenten gevaarlijker zijn dan het oneindige universum. Al snel ondervindt onze debris-sectie uit eerste hand welke gevaren er aan werken in de ruimte verbonden zijn en hoe het met een astronaut kan aflopen.

Phase 4 – Part of the job

De debris-sectie, ook wel smadelijk de 'halve sectie' genoemd wegens hun onderbezetting, wordt stiefmoederlijk behandeld en kampt steeds met budgettaire beperkingen. Het is dan ook belangrijk dat ze in goede verstandhouding leven met voorzitter Clifford van het INTO. Als zijn zoon Colin met onze vrienden een uitstapje maakt in de ruimte om wat debris op te halen dat hij 'vergat' tijdens een ruimtewandeling loopt echter niet alles gesmeerd.

Phase 5 – Fly me to the moon

De crew heeft enkele dagen verlof en besluit een trip naar de maan te maken. Vooral Tanabe is opgewonden want het is haar eerste bezoek aan de maan. Maar al snel vergaat haar de glimlach als ze haar portefeuille kwijtraakt. Gelukkig is daar het jonge meisje Shea waarmee ze goed overeenkomt. De ouders van het kindje hebben echter duistere plannen in petto. Een gijzeling brengt een einde aan deze vreugdevolle vlucht.

Fans van de manga zullen snel opmerken dat niet alles verloopt zoals bij de lectuur van Planetes. Vooral het begin is anders opgebouwd. Toeval of niet het waren de twee eerste afleveringen die ik ook het minst goed vond. Misschien moest ik nog wennen aan al het nieuwe…

Na de introductie van personages en achtergrond begint alles op gang te komen en vind je bij momenten weer diezelfde sfeer terug die ook de manga bezit. Het oneindige, dromerige van de ruimte.

Planetes is sciencefiction, maar dan wel van het realistische soort. Verwacht hier geen aliens of hyperspace cruisers. Het is een realistische visie op wat de toekomst ons kan brengen en de snelheid van de serie ligt hierdoor niet bijster hoog – wat in dit geval een positieve zaak is.

Ook het humane aspect van de serie komt sterk naar voor. En dat is ook iets wat de lezers van de manga zullen appreciëren. Het debris team dat we volgen is een bende sterke karakters met een goede, oprechte inborst zonder dat ze daarom belerend of cliché-matig overkomen.

Planetes is een erg sterke reeks. Of de anime de manga kan doen vergeten valt te betwijfelen, maar het is voor fans alvast de moeite ook dit medium eens te bekijken.