One Piece – box 1 (eps. 1-13)

One Piece – box 1 (eps. 1-13)

Studio: Toei
Jaar: 1999
Afleveringen: 0
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De manga wordt in het Nederlands uitgegeven bij Glénat en nu kunnen we ook eindelijk genieten van de anime van One Piece. Kana Home Video brengt ons deze serie in DVD-boxen van telkens 13 afleveringen.

One Piece is het verhaal van Luffy die ervan droomt de koning der piraten te worden. Om die titel waardig te zijn moet hij op zoek naar het One Piece, de grote piratenschat.

Het begin van de anime laat de kijker geen ademruimte. We worden onmiddellijk in de actie gesmeten. De uitermate lelijke Dame Alvida entert een luxeschip. Luffy zal bevriend raken met een van haar kornuiten en zo begint het avontuur.

Als Luffy echt koning der piraten wilt worden heeft hij natuurlijk een waardige crew nodig. De eerste die op zijn lijstje belandt is Zoro, de zwaardvechter. Maar deze wordt gevangen gehouden door Kolonel Morgan.

De dievegge Nami loopt al vanaf het begin van de anime lustig door beeld maar het is pas bij het gevecht tegen Buggy de Clown dat zij haar opwachting zal maken in Luffy’s crew. Het navigatietalent van de dievegge zal goed van pas komen om niet te verdwijnen op de Grand Line waar het One Piece zich zou bevinden.

In hun zoektocht naar een groter schip belanden onze vrienden op het eiland waar Kurahadol snode plannen smeedt. Hier vervoegt liegbeest Usopp de crew, maar niet vooraleer er een stevig robbertje gevochten wordt met de piraten van Kurahadol!

Deze eerste DVD-box van 13 afleveringen eindigt wanneer Kurahadol zijn opwachting maakt tijdens het gevecht tussen Zoro en de wrede Siamese broertjes. In de manga stemt dit overeen met hoofdstuk 32 (volume 4).

De anime begint iets anders dan de manga die chronologisch het leven van Luffy verhaalt. In de anime wordt het hoofdstuk met Shanks pas na enkele afleveringen als flashback verteld. Een begrijpelijke keuze omdat een anime moet scoren met de eerste 25 minuten terwijl een manga onmiddellijk 200 pagina’s heeft om een lezer te overtuigen. Dat was zowat het enige verschil dat me is opgevallen tussen de manga en de anime van One Piece.

One Piece is ook als anime een echte topper. De grappige momenten en de snedige gevechten missen ook in geanimeerde vorm hun doel niet. Voor de fans van One Piece zijn zowel manga als anime aanraders. Voor zij die niet het budget hebben beide aan te schaffen raad ik aan te kiezen voor het medium waar zij het meeste plezier aan beleven. Het is echter duidelijk dat iedereen minstens één van beide in huis moet halen. One Piece is een absolute klassieker!

De uitgave van Kana Home Video doet deze serie alle eer aan. Waar er bij de eerdere anime release van Death Note nog wat foutjes vielen te bespeuren in de ondertitels, is dit bij One Piece nauwelijks nog het geval. Prima werk dus en zeker zijn prijs waard!