Naruto

Naruto

Studio: Studio Pierrot
Jaar: 2002
Afleveringen: 0
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

“Animatieserie over de luidruchtige en puberale ninja die constant zoekt naar erkenning en goedkeuring.” Met deze omschrijving kondigde 2BE de anime van Naruto aan die sinds eind augustus 2011 op onze Vlaamse buis te volgen valt. Luidruchtig en puberaal is misschien niet de meest positieve benadering van Naruto, maar wel positief is natuurlijk dat 2BE anime een kans geeft.

Naruto hoeft waarschijnlijk niet meer voorgesteld worden. Op de site vind je natuurlijk een mangarecensie van de reeks en op het forum besteden we een mini-review aan elk nieuw mangavolume dat bij Kana verschijnt. In een notendop is Naruto Uzumaki een ninjastudent die ervan droomt de sterkste ninja van zijn dorp te worden. Uiteraard beleeft hij vele avonturen door die droom achterna te hollen. Daardoor bijgestaan door vrienden waarmee hij samen het pad van tig vijanden doorkruist. Sasuke, Sakura, Kakashi, Lee,… het zijn geen vreemden meer voor de Naruto aficionados.

De anime van Naruto wordt geconfronteerd met een fenomeen waar bijna alle langlopende anime last van hebben: de opvullertjes. Op het moment dat de anime de verhaallijn van de manga heeft ingehaald moeten er zogenaamde fillers geproduceerd worden die niet in de manga voorkomen maar er wel voor zorgen dat de anime niet onderbroken hoeft te worden. Vaak worden fillers niet echt geapprecieerd door de fans, maar aanschouw het als een noodzakelijk kwaad.

Naruto is een ideale anime om nieuwe fans naar onze favoriete hobby te lokken. Wat Dragon Ball Z en Pokémon teweegbrachten, moet ook Naruto kunnen bewerkstelligen. De anime wordt op 2BE uitgezonden met Engelse dub en Nederlandse ondertitels wat waarschijnlijk het beste compromis is om enerzijds de jonge, nieuwe fans te overtuigen, en anderzijds de wat oudere fans niet al te hard tegen de borst te stuiten door een Nederlandse dub op ons los te laten.

Positief is ook dat er crossmediaal gedacht kan worden. Liefhebbers van de anime op 2BE kunnen als ze willen meteen overstappen naar de manga die in het Nederlands bij Kana wordt uitgegeven. Vinden ze de anime geniaal dan kunnen ze het verhaal nu reeds verder ontdekken via de manga. En ook de anime zelf is beschikbaar in onze contreien. DVD’s van Naruto Shippuden (het ‘vervolg’ dat het verhaal van de manga herneemt vanaf volume 27) kan je met Nederlandse ondertitels en Japans gesproken in de winkels kopen en wie weet verschijnt bij genoeg succes ook de ‘gewone’ Naruto anime met Nederlandse ondertitels. Die ondertitels liggen alvast klaar in de schuiven van NTE en Kana Home Video.

We kunnen enkel hopen dat mede dankzij de uitzending van Naruto op 2BE het medium meer aandacht krijgt en doorbreekt bij een groter publiek. Daarvoor is Naruto immers ideaal. Naruto is een erg toegankelijke anime voor een breed – maar voornamelijk jong – publiek. Natuurlijk heeft het wel te kampen met de logische problemen waarmee je geconfronteerd wordt als je elke week een nieuwe aflevering moet afleveren. De animatie is niet denderend en erg snel vorderen de verhaallijnen niet. Maar dat zijn nadelen die eigen zijn aan het genre. Voor de rest zal Naruto zoals gezegd een heel breed publiek kunnen bekoren.