Nana

Nana

Studio: Madhouse Studios
Jaar: 2006
Afleveringen: 47
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De manga van Nana kennen we natuurlijk allemaal via de publicatie in het Nederlands bij uitgeverij Kana. Sinds enige tijd mogen we echter ook de anime van de reeks met Nederlandse ondertitels verwelkomen. Kaze zorgt voor deze DVD release die we in deze recensie van naderbij bekijken.

Het verhaal van Nana is genoegzaam bekend. Nana Osaki en Nana Komatsu ontmoeten elkaar op de trein naar Tokio waar ze beiden het geluk zoeken. Nana Komatsu zoekt het geluk in de liefde bij haar vriendje Shouji, terwijl Nana Osaki het wil maken als punkzangeres. Ondanks de grote verschillen in persoonlijkheid zullen de twee meisjes elkaar vinden en beste vriendinnen worden.

Waar de manga in het eerste volume begint met twee kortverhalen die de meisjes eerst apart aan ons voorstelt, begint de anime met de ontmoeting tussen beide Nana’s op de trein naar Tokio. Pas in de tweede aflevering van de anime begint de flashback die het verleden van eerst Nana Komatsu en dan Nana Osaki uitspit. Spijtig genoeg betekent dit dat we tijdens afleveringen 6 en 7 al enkele zogenaamde ‘recap’ afleveringen voorgeschoteld krijgen. De ontmoeting tussen beide Nana’s en hun treinreis naar Tokio krijgen we dus tweemaal te zien. Zo vroeg in de reeks haalt een dergelijke herhaling natuurlijk de vaart uit het verhaal. Een minpunt dat niet voorkomt in de manga.

Voor de rest volgt de anime de manga nauwgezet. Zowel het verhaal als de tekenstijl leunen erg nauw aan bij wat mangaka Ai Yazawa in gedachten had waardoor fans van de manga zeker ook zullen genieten van de anime.

Muziek speelt een erg grote rol in de manga en wordt erg sterk overgezet naar de anime. Zowel de muziek van Trapnest (in de anime gezongen door Olivia Lufkin) als die van Blast (Nana Osaki’s zangstem wordt in de anime door Anna Tsuchiya vertolkt) zijn hitgevoelige poprocksongs die erg catchy zijn. Doordat belangrijke songs gekozen werden als de begin- en eindgeneriek zorgt dat voor extra sfeer als er optredens plaatsvinden in de anime. Je hebt dan als kijker echt het gevoel de muziek reeds te kennen en er volledig in op te gaan. De performances die we te zien krijgen zijn zeker hoogtepunten in de anime van Nana.

De anime telt 47 episodes en eindigt rond mangavolume 12. De manga gaat dus gewoon verder na het einde van de anime en de fans hopen dan ook op een tweede seizoen van de anime.

De Nederlandse release van Kaze is zeker niet perfect. De reeks is verkrijgbaar in 2 edities. Een vijfdelige boxset waarbij allerlei goodies gevoegd werden en de wat goedkopere enkelvoudige DVD-versie waar alle goodies overboord gegooid werden. Het is deze laatste die ik bekeek en wat me vooral opviel waren de vele (taal)foutjes in de ondertitels. Als je de quasi perfecte mangapublicaties van Kana gewend bent valt dat natuurlijk extra op. Ook vond ik de ondertitels wat klein en bij momenten onleesbaar op lichtere achtergronden.

Ondanks de minpunten in de Kaze-release is deze anime een echte must have. De anime behoudt alle sterke punten van de manga en voegt er nog eens leuke muziek aan toe. Nana is een topper waarvan zowel de manga als de anime echte aanraders zijn. Laat de beurs het toe, schaf ze dan beide aan, zou ik zeggen!