Monster

Monster

Studio: T&T
Jaar: 2004
Afleveringen: 0
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Monster van Naoki Urasawa neemt zijn aanvang in het Duitsland van 1986. In een ziekenhuis in Düsseldorf maken we kennis met Kenzo Tenma, een chirurg. Tenma is echter niet je modale chirug, hij is een uiterst geniaal neurochirurg. Hoewel hij nog jong is, is Tenma al vrij zeker van een mooie toekomst: hij is verloofd met de rijke dochter van de ziekenhuisdirecteur, hij is goed op weg om later zelf directeur te worden en het onderzoek dat hij verricht is werkelijk baanbrekend. Bovendien is Tenma ook nog een goed en zachtaardig mens. Zorgen hoeft hij zich niet te maken, of toch..

Op een avond in 1986 wordt Düsseldorf opgeschrikt door een familiedrama. De ouders worden vermoord en de twee kinderen worden in een kritieke toestand in het ziekenhuis binnengebracht. Tenma neemt de taak op zich om het jongetje te redden dat in levensgevaar verkeert.
Maar even later wordt de burgemeester van Düsseldorf eveneens in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Tenma wordt bevolen eerst de burgemeester te helpen. De jonge chirurg kan het echter niet niet over zijn hart krijgen het jongetje te laten sterven, en Tenma volgt zijn geweten. De jonge Johann was eerst en hij zal gered worden.

Johann blijft leven, de burgemeester sterft. Tenma haalt de woede van de directeur op de hals vermits het ziekenhuis een schitterende kans liet liggen om op een wel erg positieve manier in het nieuws te komen.
Tenma wordt gedegradeerd en zal enkel troost vinden bij zijn patiënten. Maar koos Tenma wel voor de goede oplossing? Was het jongetje wel zo onschuldig? Verdiende het jongetje wel om gered te worden? Kan het, heel misschien, dat de kleine Johann… de dader van de moordaanslag was?

Zoals je hier en in de review van de manga reeds kon lezen beschikt "Monster" over een ijzersterk verhaal. Dat is wellicht de reden dat men bij het verfilmen van de manga het verhaal zo strikt volgt. Is de anime daarom niet meer de moeite waard om te bekijken? Neen, in tegendeel! "Monster" is een dijk van een thriller en thrillers moeten het hebben van de spanning. Hoe kan je beter spanning opbouwen door een sterke soundtrack? Zowel geluid, muziek als animatie zijn zorgvuldig uitgewerkt en maken daarmee deze anime een erg sterke evenknie voor de manga.

Iedereen die wel een goed detectieve/thriller-verhaal kan smaken MOET deze anime bekijken.