Mobile Suit Gundam SEED – vol. 1/10 (eps. 1-5)

Mobile Suit Gundam SEED – vol. 1/10 (eps. 1-5)

Studio: Sunrise
Jaar: 2002
Afleveringen: 50
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het is moeilijk als westerling te begrijpen wat Gundam betekent voor de doorsnee Japanner. De serie is cult in het thuisland en dit reeds meer dan 20 jaar lang. Telkens weer worden er nieuwe series gereleased onder de noemer van Gundam en het universum is een pijler van het mecha-genre. De laatste jaren zat er echter wat sleet op de formule en het was “Mobile Suit Gundam SEED” die in 2002 het blazoen weer nieuw leven moest inblazen. Met een budget van 25 miljoen yen per episode zou dit wel lukken dachten ze bij Sunrise. Vijftig afleveringen laten bleek dat de missie geslaagd was…

Ook bij Nekotachi geloven ze in de Gundam licentie want niet alleen brengen ze de Seed reeks uit op 10 DVD’s – ze releasen ook enkele films in het Gundam universum. We kunnen dit maar toejuichen omdat Gundam nu eenmaal een klassieker is in de Japanse animatie.

In de wereld van MS Gundam Seed gaat het om een bittere strijd tussen de Naturals en de Coordinators. 240.000 Coordinators werden gedood in een verschrikkelijke nucleaire raid van de Aardse Alliantie tijdens wat Bloody Valentine wordt genoemd. De afslachting gebeurde immers op 14 februari van het jaar 70 in de Cosmic Era. Er werd verwacht dat de Aardse Alliantie de overwinning snel zou binnenhalen maar niets is minder waar. De strijd blijft aanslepen en reeds 11 maanden is er een status quo op het front.

De Aardse Alliantie wordt gevormd door Naturals, gewone mensen zoals u en ik. Daar tegenover staan de Coordinators die geboren werden met gemanipuleerde genen. Zij vechten onder de ZAFT noemer. Een klassenstrijd zoals de aarde er wel meer kende…

Episode 1 – Bedrieglijke vrede

Kira leeft op Heliopolis. Deze kolonie is neutraal in de nog steeds hevig woedende oorlog, en dus wanen de bewoners zich veilig. Zijn de neutrale gebieden echter wel zo neutraal als ze zich voordoen? De Aardse Alliantie werkt immers in het grootste geheim aan vijf superkrachtige wapens waarmee ze de oorlog in hun voordeel willen beslechten. Dat ‘in het grootste geheim’ is echter wel relatief want de ZAFT krijgsmacht valt de basis op Heliopolis aan en willen zich meester maken van deze vijf Gundams. Een van de piloten die de Gundams moet stelen is echter Athrun, een jeugdvriend van Kira

Episode 2 – Zijn naam is Gundam

Heliopolis ligt nog steeds onder vuur en ZAFT heeft al de hand weten leggen op vier van de vijf Gundams. De laatste, de witte, biedt echter moedig weerstand met niemand minder dan Kira aan het roer. Ondanks het feit dat hij geen gevechtspiloot is weet hij instinctief de gigantische robot te besturen. Hij moet het echter opnemen tegen een meer ervaren piloot en zwaarder bewapende mobile suit van de vijand. Kira wil echter alles op alles zetten om zijn vrienden die zich op de begane grond bevinden te redden. Ondertussen speelt zich boven de kolonie, in de ruimte, ook nog steeds een bittere strijd af tussen de Aardse Alliantie en ZAFT. Kan iemand de witte Gundam ter hulp snellen?

Episode 3 – Het gebroken land

De witte Gundam, Strike, ligt onder vuur. Het is maar liefst commandant Le Creuset zelf die komt afrekenen met de Gundam, maar dat is zonder het machtige Aardse gevechtschip de Archangel gerekend. Een eerste keer slaan de gebundelde krachten van de Strike en de Archangel de aanval af, maar wanneer Le Creuset nieuwe troepen stuurt, krijgt vooral de kolonie het zwaar te verduren. Hoelang kan ze dit zware geschut nog blijven verdragen? Er komen immers langzaamaan scheuren in de kolonie…

Episode 4 – Silent Run

Terwijl Kira oog in oog staat met zijn jeugdvriend Athrun die echter wel voor ZAFT vecht, is Heliopolis vernietigd. Voor de Archangel en de Strike wordt het een lange, moeilijke weg om op bevriend gebied te geraken. Hun beste kans is de kolonie Artemis. Maar zal deze kolonie hen toegang verlenen om zich te herbevoorraden? En kunnen ze commandant Le Creuset om de tuin leiden?

Episode 5 – Phase Shift down

Zoals verwacht doorziet Le Creuset de plannen van de Archangel en wacht hij hen op bij Artemis. Het is aan Kira om de Archangel te verdedigen van de vijandige mobile suits, terwijl de Aardse ace La Fllaga met zijn mobile armor achter de vijandelijke linies voor wat opschudding gaat zorgen. Kira zal opnieuw oog in oog te staan komen met zijn jeugdvriend Athrun die hem aanvalt.

Deze eerste vijf afleveringen van MS Gundam Seed zorgen al onmiddellijk voor de nodige actie, intriges en diepgang. Niet min zou ik zo zeggen. Niets is zwart-wit in deze reeks. Zowel de Naturals als de Coordinators vechten voor hun behoud, en niemand vecht omdat hij het wil, zoals La Fllaga tegen Kira zegt.

We komen ook reeds snel in het verhaal te weten dat Kira een Coordinator is, wat hem meer dan eens kopbrekens zal veroorzaken in zijn strijd tegen zijn soortgenoten. Kiest hij voor zijn ‘ras’ of probeert hij het leven van zijn huidige vrienden te redden? Als hij dan ook nog eens geconfronteerd wordt met een jeugdvriend in de vijandelijke rangen wordt het emotioneel allemaal te zwaar voor de jonge kerel.

Die tweestrijd is ook enorm mooi in deze reeks. We hebben langs de ene kant de twee aces, La Fllaga enerzijds, en Le Creuset anderzijds, die telkens weer in een tweestrijd verwikkeld raken en zich niet alleen in het gevecht meten maar ook in strategisch inzicht. En er is natuurlijk de tweestrijd tussen Kira en zijn jeugdvriend Athrun. Hoe is het mogelijk dat deze twee vredevolle jongens allebei terecht komen in een oorlog, en dan nog in verschillende kampen?

Mobile Suit Gundam Seed is echt een topper die het mecha genre ver overstijgt. Vooraf was ik er nochtans niet gerust op omdat ik totaal geen voorkennis heb van het universum, maar dat bleek geen probleem te zijn. In het begin wordt er wel wat gesmeten met fracties en namen maar eens de vaart erin zit verloopt de kennismaking vlekkeloos.

MS Gundam SEED is dus een aanrader voor een groot publiek. Als je dan in overweging neemt dat Nekotachi maar liefst 5 episodes per DVD levert – in plaats van de gebruikelijke 4 – en dat de vertaling en de afwerking weer piekfijn in orde zijn dan kan ik maar één raad meegeven: kopen die handel!