Hoshi no Koe

Hoshi no Koe

Studio: Shinkai Makoto
Jaar: 2002
Afleveringen: 1
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het verhaal vangt aan in 2046. Nagamine Mikako (v) en Terao Noboru (m) zijn twee studenten die net hun eindexamens gedaan hebben. Ze hadden er op gehoopt om samen verder te gaan studeren, maar die plannen gaan echter niet door. Nagamine wordt immers uitgekozen om mee te gaan op een missie UNSF (United Nations Space Force) naar Mars. Die planeet werd immers 7 jaar geleden aangevallen door een buitenaards ras, de Tarsians. De missie bestaat erin de Tarsians op te sporen zodat ze de planeet Aarde met rust zullen laten.

Terao blijft echter achter op Aarde. De enige manier om in contact te blijven met elkaar is via GSM. Terao en Nagamine sturen elkaar geregeld emailtjes… Maar de zoektocht naar de Tarsians brengt Nagamine niet enkel naar Mars, maar ook naar het einde van ons zonnestelsel en daarbuiten. Hoe verder Nagamine en Terao van elkaar verwijderd raken, hoe langer het duurt voordat de emails toekomen. Een dag, een week, een jaar, acht jaar,… Blijft de vriendschap (liefde?) standhouden of duurt het wachten te lang? Elk op een eigen missie, maar toch zo ver van elkaar. Terao wil uiteindelijk ook in dienst gaan bij de UNSF maar zullen ze elkaar ooit nog terugzien?

Deze anime is een echt pareltje. De animatie is prachtig, het verhaal is sterk, kortom alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig. Deze anime is enorm intens. Ik kan hem het best omschrijven als "Allé emoties uit 24 afleveringen van Saikano bij elkaar gepropt in 22 minuten". En alles wordt nog veel indrukwekkender als je weet dat deze anime het werk is van één man. Zowel de tekeningen, de 3D animaties van de Mecha's en het verhaal zijn van de hand van Shinkai Makoto. Hij en zijn vrouw hebben ook de stemmen voor de twee personages ingesproken. Het kon niet pakkender en soberder gedaan zijn.

Deze anime heeft een klein beetje een cult-status gekregen, en is die status zeker ook waard. Mensen die, zoals ikzelf, het niet zo begrepen hebben op sci-fi en Mecha moeten hiervoor toch een uitzondering maken. Hoshi no Koe is vrij zeldzaam en dat is jammer. Dit is een must voor iedereen, of je nu van anime houdt of niet.