Gundam 0083

Gundam 0083

Studio: Sunrise
Jaar: 1992
Afleveringen: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We hebben hier op de Heuvel al redelijk wat Gundam stuff besproken. Vandaag doen we er de bespreking van een zoveelste Gundam film bij, met name “Mobile Suit Gundam 0083 – The Afterglow of Zeon”. Leuke titels telkens weer.

Ons verhaal begint in het najaar van de Universal Century 0083. De Eénjarige Oorlog ligt achter ons en de troepen van Zeon hebben zich overgegeven – of zo lijkt het althans…

De aarde likt nog steeds haar wonden na de kolonie-inslag die een groot deel van de beschaving verwoestte. Ondanks het Verdrag van Antarctica werkt de Aardse Federatie in alle geheim aan nieuwe Gundam types. Een nieuwe lichting piloten staat ook klaar. Zij hebben de oorlog niet meegemaakt en er wordt vaak wat meewarig over hen gedaan. Eén onder hen zal echter snel van dichtbij kennis maken met de keiharde realiteit van een oorlogssituatie.

Een harde kern van Zeon troepen heeft de strijd immers nog niet opgegeven. Ze ijveren nog steeds voor onafhankelijkheid van de ruimtekolonies. Onder leiding van de fanatieke admiraal Delaz zetten ze operatie Stardust in. Hun oorlogsverklaring begint met het stelen van een Aardse Gundam. Waar hebben we dat nog gehoord?

De ervaren Zeon piloot Gato heeft z’n strepen reeds verdiend en moet deze opdracht tot een goed einde brengen. Tijdens zijn opdracht komt hij in contact met ingenieur Nina Purpleton – what’s in a name – en nieuwbakken piloot Kou Uraki. De twee zetten de achtervolging op Gato in maar het verlies van de Gundam is een feit. Gato zal de piloot worden van de gestolen Gundam, en Kou van de overblijvende Gundam. Gato heeft kernkoppen, Kou een ongekend sterke bepantsering. Een tweestrijd is geboren. De ace vs. de rookie.

De tweestrijd Gato – Kou is een leidraad in het verhaal dat zich afspeelt tegen een typische Gundam achtergrond. De perikelen geleid van bovenaf spelen ook een rol, evenals de interactie tussen de verschillende personages onderling. Spanning en actie, liefde en emoties.

De film heeft een sterk uitgangspunt maar de uitwerking ervan laat toch hier en daar weer wat te wensen over. Net zoals bij vorige Gundam films wordt het allemaal wat te snel afgehaspeld. Er zijn verschillende aandachtspunten in de film waar je als kijker zonder voorkennis de draad wat kwijtraakt. Welk verleden heeft ‘personage X’ nu met Gato? Wat is de rol van de gehandicapte Zeon piloot die sleutelt aan z’n oude Gundam? Wat is de achtergrond van de verrader bij de vloot van Zeon? Allemaal vragen die mij uit m’n lood sloegen en waar ik geen antwoord op heb. Alweer een gebrek aan voorkennis?

Gundam 0083 boeit vanaf de eerste minuut maar laat voor de leek toch weer enkele steken vallen. De film zou 144 minuten duren volgens de achterhoes, maar de DVD gaf maar twee uur weer. Die 25 minuten extra waren handig geweest om het verhaal wat te vervolledigen.

Gundam liefhebbers gaan hier een erg sterke film in terugvinden. De kwaliteiten zijn er zeker en vast en het leek me allemaal wat beter uitgediept dan bij vorige films. Maar ook hier geldt hetzelfde advies voor een leek als bij m’n vorige reviews van Gundam films: begin bij de filmtrilogie of bij Gundam SEED als je wil kennismaken met het rijke Gundam universum.