Genshiken

Genshiken

Studio: Media Factory
Jaar: 2004
Afleveringen: 0
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Genshiken is oorspronkelijk een manga van Kio Shimoku. Het is een reeks die handelt over een groepje otaku’s. ‘Otaku’ wordt hier gebruikt als noemer voor hardcore manga en anime fans. Een beetje zoals wij dus. Let wel dat de term’otaku’ in Japan redelijk pejoratief gebruikt wordt en dat het zeker geen titel is waarmee je uitpakt tegen je eventuele Japanse vrienden. Van de reeks bestaat er naast de manga nu ook een anime…

Het verhaal speelt zich af op Shiiou University. Het nieuwe jaar is pas begonnen en de nieuwe studenten moeten een club zoeken waar ze zich voor zullen inzetten. In manga’s of anime leren we vaak het leven kennen van studenten die hun heil zoeken in sportclubs maar hier draait het allemaal rond de club die door het leven gaat onder de roepnaam ‘Genshiken’, een afkorting voor “Gendai Shikaku Bunka Kenkyuukai”. Een mogelijke vertaling hiervoor is dan weer “Society for the Study of Modern Visual Culture”. Schrijf dat maar eens op je cirruculum vitae! Het zet alvast de toon voor de rest van de reeks want in Genshiken hebben de episodes zowaar de langste titels ooit gezien in het animewereldje.

Het eigenlijke hoofdpersonage is Sasahara. Deze grijze muis zal van een gewone fan evolueren in een volwaardig lid van de rare snuiters bij Genshiken. Alhoewel we vooral Sasahara volgen, staan alle leden van Genshiken centraal in het verhaal. Kohsaka is een knappe gast die samen met Sasahara tot Genshiken is toegetreden. Qua uiterlijk past hij er totaal niet bij, maar innerlijk is hij waarschijnlijk de extreemste otaku van de hoop. Zijn specialiteit zijn de fighting games. Saki-chan is allesbehalve een lid van Genshiken maar vermits ze zo min of meer de vriendin is van Kohsaka hangt ze vaak in het clublokkal rond. Haar grootste vijand is Madarame. Hij is zowat de leider van Genshiken, ook al is de vaak onzichtbare Chairman de échte voorzitter van de groep. Kugayama is een tweedejaars student en is een dikke, verlegen stotteraar. Doujinshi vormen zijn specialiteit. Tanaka is samen met Sasahara de minst abnormale van de hoop, tot hij in aanraking komt met iets dat te maken heeft met cosplay, dan slaan ook bij hem de stoppen door. Tanaka vindt een ideaal slachtoffer in de knappe maar onverzorgde Ohno die Genshiken iets later vervoegt. Zij verkleedt zich immers maar al te graag als cosplayer. En daarmee hebben we de belangrijkste personages van deze anime gehad. Natuurlijk zijn er nog belangrijke nevenpersonages zoals Haraguchi die bij de concurrentie van de Manga Club zit, maar het is rond de genshiken groep dat alles draait.

Genshiken is een ideale anime voor mensen die van dichtbij willen volgen hoe het leven van een otaku eruit ziet. Interessant ook om te weten te komen hoe erg het met onszelf gesteld is. Zijn wij even hardcore als de leden van Genshiken?

Games, doujinshi, conventies, cosplay, het komt allemaal aan bod in deze anime. De leden van genshiken volgen ook nauwgezet Kujibiki Unbalance, een anime in de anime als het ware. Allemaal prachtig gevonden.

In Amerika zijn de rechten van zowel de anime als de manga reeds aangekocht door Del Rey. We kunnen enkel hopen dat ook wij zo snel mogelijk Genshiken in onze rekken vinden!