Evangelion 2.22: You Can (Not) Advance

Evangelion 2.22: You Can (Not) Advance

Studio: Hideaki Anno
Jaar: 2009
Afleveringen: 4
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Neon Genesis Evangelion kennen we natuurlijk allemaal van de manga die in het Nederlands bij Glénat verschijnt en misschien zelfs nog eerder van de populaire anime uit de jaren 90. In ‘Rebuild of Evangelion’ wordt het verhaal nogmaals herverteld via vier langspeelfilms. De eerste, Evangelion 1.01: You are (not) alone, bespraken we reeds eerder op Mangaheuvel, en nu onderwerpen we ook film 2, Evangelion: 2.22 You Can (Not) Advance, aan een test.

De derde impact staat voor de deur! Enkel de EVA’s en hun sociaal inepte tienerpiloten kunnen het tij nog keren. Of is de Third Impact onafwendbaar?

Shinji en Rei doen nog altijd hun uiterste best om het in hun reusachtige EVA’s op te nemen tegen de Engelen die met steeds kortere tussenpauzes de aarde aanvallen. Gelukkig krijgen ze hulp van een nieuwe piloot, de nukkige Asuka. Ook de ietwat geheimzinnige Kaji wordt in deze tweede film geïntroduceerd. Allemaal personages die we uiteraard reeds kennen van de manga of de animeserie. Met Mari verschijnt er echter ook een speciaal voor deze rebuild bedacht personage. Een getalenteerde pilote die zich momenteel nog wat verschuilt achter haar bril.

Deze tweede film lijkt toch wat meer af te wijken van de chronologie die we reeds kennen uit het verleden. De puzzelstukken lijken wat meer geschud en de rebuild lijkt hier meer dan wat opsmuk van de animatie. Op het einde vraag je je even af hoe ze de komende twee films nog gaan vullen. Maar daar zullen we snel genoeg achter komen…

Ook aan de personages en hun karakters werd wat gesleuteld. Hier geen zeemzoeterig geflirt tussen Asuka en Kaji bijvoorbeeld. Gelukkig blijven de personages en hun onderlinge interactie wel één van de sterke punten van de franchise.

Toch lijkt het verhaal iets te weinig aandacht te krijgen in deze tweede film. Het wordt allemaal nogal snel afgehaspeld en je moet maar zien dat je kan volgen. Of nieuwkomers hier veel van zullen begrijpen lijkt twijfelachtig. Spijtig, want volgens mij moeten deze films toch ook een nieuw publiek (kunnen) aanspreken.

Gelukkig maakt de prachtig geanimeerde actie veel goed. Daar werd duidelijk wel genoeg tijd ingestoken. De animatie wisselt visuele hoogstandjes af met voor het oog rustigere momenten. Je hebt als kijker niet de indruk dat de film enkel dient om uit te pakken op het vlak van animatie, maar je krijgt toch te zien wat er allemaal mogelijk is.

Ook de muziek draagt bij tot de sfeer met een erg diverse soundtrack.

Evangelion: 2.22 You Can (Not) Advance blijft een must have maar we hopen toch dat de volgende filmen uit de tetralogie wat meer aandacht zullen schenken aan het verhaal. De fans die de serie kennen kunnen deze film blindelings aankopen, voor de rest blijft het een visueel pareltje waar je misschien wel wat extra uitleg had kunnen gebruiken.