Dragon Ball

Dragon Ball

Studio: Bird Studios
Jaar: 1986
Afleveringen: 493
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Dragon Ball is waarschijnlijk de meest gekende anime in de westerse wereld. In feite bestaat 'Dragon Ball' uit 3 delen.

Het eerste deel, bestaande uit 153 afleveringen, gaat over de avonturen van Sangoku als hij nog een klein jongetje is. Hij leeft in het bos en is opgebracht door zijn grootvader die recentelijk is overleden. Wat hij in dit deel van Dragon Ball nog niet weet, is dat hij eigenlijk afkomstig is van een ras buitenaardse superkrijgers. De aandacht is gevestigd op de evolutie van Sangoku en de zoektocht naar de Dragon Balls. Dit deel wordt gekenmerkt door heel veel humor. Hoewel de humor redelijk plat is moet ik nog steeds lachen als ik terug denk aan de vele grappen die Sangoku in al zijn naïviteit uithaalde. De tegenstanders van Sangoku in dit deel zijn steeds iets sterker maar de klemtoon ligt meestal maar voor enkele afleveringen op vechten. Dankzij de overdosis herhalingen van Dragon Ball Z op Kanaal 2 begin ik echt heimwee te krijgen naar deze afleveringen van Dragon Ball. Spijtig dat Kanaal 2 niet begonnen is bij het begin.
De hoofdverhaallijn is hetzelfde als in de manga maar er zijn een aantal extra saga's aan toegevoegd. Als voorbeeld denk ik hier aan de avonturen die Sangoku meemaakt om te mogen trouwen met Chi Chi.

Dragon Ball Z, het 2de deel, bestaat uit 276 episodes en speelt zich af als Sangoku groot is en getrouwd. Reeds in het begin van de serie heeft hij ook een zoon Sangohan. Later in de reeks breidt de familie zich nog uit met Sangoten en adopteren ze een mysterieus jongetje Oob met fenomenale krachten. Momenteel worden deze afleveringen uitgezonden op Kanaal 2. De nadruk in DBZ ligt hoofdzakelijk op de gevechten die blijven duren. Wanneer je denkt dat een bepaald gevecht bijna gedaan is , blijkt dat ze nog 8 afleveringen kunnen doorgaan alvorens de laatste slag of stoot gegeven is. Soms tot vervelens toe.

Hoewel dit voor sommigen genoeg is om de serie af te schrijven, is de constante evolutie van Sangoku wel intrigerend. Telkens je denkt dat Sangoku niet sterker kan worden is er wel een geheime techniek of een nieuwe transformatie als Super Sayan Sin. Ik ben de tel kwijt geraakt over het aantal keer de aarde met ontploffen of overname bedreigd was. Al bij al valt Dragon Ball Z vrij goed mee. Het enige dat het plezier van de kijker kan vergallen is het feit dat de serie op Kanaal 2 om de paar maand opnieuw begint.

De laatste reeks die zich afspeelt in het Dragon Ball universum is Dragon Ball GT (Grand Travel) en gaat nog steeds over Sangoku. Een sluw wezen genaamd Pilaf die we voor het eerst tegenkwamen in Dragon Ball is er in geslaagd de Dragon Balls te verzamelen. Dankzij de wens van deze aloude vijand van Sangoku wordt deze laatste terug een klein jongetje. Op deze manier kunnen de avonturen verder gaan. Dit deel van de avonturen is enkel te zien als anime.

Ik heb kennis gemaakt met deze anime via Club Dorothée. Na een aantal afleveringen was ik reeds geboeid. Vervolgens ben ik meer series gaan volgen op Club Dorothée waarvan de meeste anime waren. Als ik nu terugkijk denk ik dat Dragon Ball zich richt naar een iets jonger publiek. Ik ben niet helemaal zeker of deze anime ook boeiend is en/of even meeslepend voor mensen boven de 18 die nog nooit van Dragon Ball gehoord hebben. Voor zij die vroeger de smaak te pakken hadden zal deze serie echter een absolute klassieker blijven.